Veiligheidsadviseur VS ziet Iran achter aanvallen op handelsschepen

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton wijst met beschuldigende vinger naar Iran voor zogenaamde aanvallen op vier koopvaardijschepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Achter de "aanvallen" met zeemijnen gaat "zo goed als zeker" Iran schuil, zei Bolton vandaag tijdens een bezoek aan het emiraat Abu Dhabi. Dat meldde de lokale nieuwssite The National. Bewijzen voor zijn beschuldigingen legde hij niet op tafel.

De VAE hadden meer dan twee weken geleden gewag gemaakt van sabotagedaden tegen vier koopvaardijschepen uit verschillende landen in de Golf van Oman en sprak over "staatsvijandige operaties". Volgens Saudi-Arabië liepen twee olietankers uit het land zware beschadigingen op. De juiste omstandigheden blijven net zo duister als de verantwoordelijken. 

Bolton verklaarde voorts dat er ook een aanval op de westelijke Saudische haven Yanbu aan de Rode Zee is gebeurd. Daar eindigt een van de belangrijkste oliepijplijnen van het land, die twee weken geleden door Jemenitische Houthi-rebellen met een drone werd aangevallen. Het soennitische Saudi-Arabië beschouwt de Houthi's als een bondgenoot van het sjiitische Iran en acht Teheran verantwoordelijk voor de aanslag.

De VS en Saudi-Arabië hebben de afgelopen weken hun toon over Iran verscherpt. Washington stuurde ook een vliegdekschip en een squadron bommenwerpers naar het Midden-Oosten. Saudi-Arabië heeft morgen een topontmoeting van Arabische en islamitische landen in Mekka gepland om de 'agressie' in de regio te bespreken.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • saban ulker

    In Irak was er ook massa vernietigingswapens toen een dikke leugen en nu ook een dikke leugen.

  • Frans Peeters

    Ook bij de stroomuitval in Venuzuela, VS zoekt over de ganse wereld ruzie om hun wil te laten volgen

Lees meer