10 Een overzetboot is door de overstromingen aan land gelopen.
EPA Een overzetboot is door de overstromingen aan land gelopen.

Venetië kampt met zwaarste overstromingen in 53 jaar: beroemde San Marcoplein staat blank

De Italiaanse stad Venetië kampt met extreme overstromingen. Alleen in 1966 stond het water hoger in de drijvende stad. Vele pleinen en historische gebouwen zijn ondergelopen. Burgemeester Luigi Brugnaro roept de noodtoestand uit en waarschuwt voor grote schade. De scholen blijven vandaag dicht.

Op het hoogtepunt bereikte het water gisterenavond 187 centimeter boven het gemiddelde zeeniveau. Dat is slechts zeven centimeter lager dan het record dat in 1966 werd gemeten. “De situatie is dramatisch”, zegt Brugnaro via Twitter. “We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.” “Een tij tot 187 centimeter is een wonde die onuitwisbare sporen zal achterlaten”, verklaarde hij nog in een videoboodschap. “Nu moet de overheid wel luisteren.”

Op het San Marcoplein staat het water ruim een meter hoog en de gelijknamige basiliek is voor de zesde keer in 1.200 jaar ondergelopen.

10 Het hoge water aan de toeristische trekpleister Piazza San Marco.
EPA Het hoge water aan de toeristische trekpleister Piazza San Marco.

Inwoner geëlektrocuteerd 

Het regent al dagenlang hevig in Italië met overstromingen tot gevolg. Ook de komende dagen wordt slecht weer voorspeld. Een 78-jarige man kwam om op het eiland Pellestrina, een deelgemeente van Venetië, nadat hij geëlektrocuteerd werd toen het water zijn huis binnenliep, laat nieuwsagentschap ANSA weten.

Vandaag zullen alle scholen gesloten zijn en zullen de boten niet uitvaren. “We moeten elkaar helpen en we moeten ons verenigen om deze situatie aan te pakken, die duidelijk het gevolg is van de klimaatverandering”,  aldus Brugnaro nog. De burgemeester nam zijn video op aan het overstroomde San Marcoplein. Een jaar geleden werd op dat plein de wereldberoemde kathedraal al eens beschadigd door overstromingen.

Op 4 november 1966 werd Venetië het zwaarst getroffen door ‘acqua alta’: toen stond het water 194 centimeter hoog. De rest van Italië had toen eveneens te kampen met enorm zware overstromingen.

10 Een man loopt over het San Marco-plein.
AFP Een man loopt over het San Marco-plein.
10 Het overstroomde San Marco-plein.
AFP Het overstroomde San Marco-plein.
10 Ook een kamer in het Gritti Paleis is ondergelopen door de ‘acqua alta’. Om 22:40 bereikte het water een peil van 183 centimeter.
AFP Ook een kamer in het Gritti Paleis is ondergelopen door de ‘acqua alta’. Om 22:40 bereikte het water een peil van 183 centimeter.
10 Mensen lopen bijna tot aan hun knieën in het water over het San Marco-plein in Venetië.
AFP Mensen lopen bijna tot aan hun knieën in het water over het San Marco-plein in Venetië.
10 Een vrouw staat op een hekje in Venetië om geen natte voeten te krijgen, terwijl een andere dame een foto maakt.
AFP Een vrouw staat op een hekje in Venetië om geen natte voeten te krijgen, terwijl een andere dame een foto maakt.
10 Mensen waden door het water in Venetië.
AFP Mensen waden door het water in Venetië.
10 Toeristen lopen over loopplanken door de stad.
EPA Toeristen lopen over loopplanken door de stad.
10 Een man maakt een foto van het overstroomde San Marco-plein.
AP Een man maakt een foto van het overstroomde San Marco-plein.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marco Maerten

    Toon,wat in 1966 gebeurde was voor die tijd uitzonderlijk,deze eeuw gaat dit veel vaker gebeuren wat gezien de onnatuurlijke opwarming logisch is. De atmosfeer wordt onstabieler waardoor er neerslagextremen onstaan en veelvuldige overstromingen in combinatie met stijging zeespiegel.Als u dat 'klimaatonzin' noemt,heeft u weinig kaas gegeten van deze materie of is het ontkenningsdrang?

  • Geert Van de Moortele

    De natuurelementen hou je niet tegen.Dat zullen ze in Nederland in deze eeuw wel voelen.

Lees meer