8
AFP

Venetië zet zich schrap voor de volgende golf

Na de hevige overstromingen van afgelopen week, staat Venetië vandaag opnieuw een uitzonderlijk hoog waterpeil te wachten. 

De verwachting van de autoriteiten is dat het peil aan het begin van de middag tot 1,60 meter hoog kan komen. Dat is niet zo hoog als de 1,87 meter die dinsdag de Italiaanse stad blank zette, maar stukken hoger dan de 80 tot 90 centimeter die als normaal gelden tijdens hoogwater.

"Het zal een zware dag worden, maar we zijn er klaar voor", zei burgemeester Luigi Brugnaro gisteren. De schade bedraagt volgens hem al ongeveer een miljard euro. Alleen al de helft van de 120 kerken in de historische stad zijn volgestroomd met zout water. Hetzelfde geldt voor het beroemde San Marcoplein en de gelijknamige kathedraal, die dinsdag voor de zesde keer in 1.200 jaar werd overspoeld. De laatste vier keer waren in de afgelopen 20 jaar.

De overstromingen zijn het gevolg van een combinatie tussen hoogwater, versterkt door volle maan, een harde wind en hevige regenval. Daarbij zakt de stad steeds verder weg en stijgt de zeespiegel. De burgemeester legt een direct verband met klimaatverandering.

8
AFP
8
AFP
8
REUTERS
8
Photo News
8
REUTERS
8
Photo News
8
AFP

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Tamsyn

    Jaak Peeters, Venetië zakt weg aan 1 mm. per jaar, de zeespiegel stijgt tegen het einde van de eeuw met 80 cm.

  • Jules Vermeers

    En toch gaan ze daar drastische maatregelen moeten treffen die lagune verdwijnt onder de zeespiegel gewoon normaal.

Lees meer