3 De Venezolaanse president Nicolás Maduro. (04/05/2020)
AFP De Venezolaanse president Nicolás Maduro. (04/05/2020)

Venezuela arresteert 13 ‘terroristen’, onder wie twee Amerikanen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft maandag lokale tijd aangekondigd dat zijn ordediensten 13 ‘terroristen’ hebben gevangengenomen, onder wie twee Amerikanen die hij beschreef als huurlingen. Ze zouden betrokken zijn bij een mislukt couppoging. De oppositie zegt dat de vermeende aanval lijkt te zijn geënsceneerd en ontkent iedere betrokkenheid.

Tijdens een gesprek op de staatstelevisie liet Maduro paspoorten en andere identiteitskaarten zien die van Airan Berry en Luke Denman zouden zijn. Hij beschreef hen als werknemers van Silvercorp USA (een beveiligingsbedrijf uit de staat Florida) wiens eigenaar zondag de verantwoordelijkheid voor de invasiepoging heeft opgeëist.

De terroristen zouden zondag vanuit Colombia met snelle boten hebben geprobeerd het land binnen te dringen. De autoriteiten zeiden eerder dat het zou gaan om een door de VS gesteund complot om de regering van Maduro omver te werpen.

3 Een foto die door de Venezolaans autoriteiten werd vrijgegeven met daarop identiteitskaarten, communicatie-apparatuur, pinpassen en een legeruniform. (04/05/2020)
EPA Een foto die door de Venezolaans autoriteiten werd vrijgegeven met daarop identiteitskaarten, communicatie-apparatuur, pinpassen en een legeruniform. (04/05/2020)

Organisator van de invasie

Een Amerikaanse man genaamd Jordan Goudreau, die Silvercorp USA leidt, heeft zondag een video uitgebracht waarin hij zichzelf identificeert als de organisator van de invasie, samen met de dissidente Venezolaanse militaire officier Javier Nieto. Op de website van Silvercorp wordt Goudreau beschreven als een ‘veelvuldig gedecoreerde veteraan van de speciale strijdkrachten in Irak en Afghanistan’. Hij zegt betaald te zijn door oppositieleider Juan Guaidó. Het kantoor van Guaidó spreekt dat met klem tegen.

Ruim vijftig landen en het Europees Parlement zien niet Maduro maar Guaidó als de rechtmatige leider van een democratische transitie in Venezuela.

3 Eind april 2019 kwamen rebellerende soldaten - zonder succes - in opstand tegen het regime van president Nicolás Maduro. (03/04/2019)
AP Eind april 2019 kwamen rebellerende soldaten - zonder succes - in opstand tegen het regime van president Nicolás Maduro. (03/04/2019)

Lees ook:

47 doden bij gevangenisopstand in Venezuela

Protest in Venezuela escaleert: pantserwagen rijdt in op anti-regeringsdemonstranten

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer