UNKNOWN

Venezuela neemt relatie met Colombia weer op

Venezuela heeft de relaties met Colombia hersteld na het einde van de diplomatieke crisis in Zuid-Amerika. De Venezolaanse diplomaten, die een week geleden werden teruggetrokken uit Bogota, worden terug op post gezet. Dat heeft de regering in Caracas meegedeeld. Bovendien is Venezuela bereid om de uitgewezen Colombiaanse diplomaten opnieuw in het land toe te laten.

Ecuador
Naast Venezuela had ook Ecuador zijn relaties met Colombia verbroken, na een militaire aanval op 29 februari tegen de Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia (FARC), die op zich Ecuadoraanse grondgebied bevonden. Bij die Colombiaanse actie werd de viceleider van de marxistische groep, Raul Reyes, vermoord. Venezuela en Ecuador noemden de actie moord en versterkten hun troepen aan de grens met Colombia.

Uribe
In een samenkomst van de Rio-groep in de Dominicaanse Republiek bekritiseerden de linkse presidenten Hugo Chavez en Rafael Correa de conservatieve Colombiaanse president Alvaro Uribe erg streng. Toch slaagden de leiders er vrijdag in zich tijdens de top te verzoenen. Daar beloofde Uribe ook dat zulke militaire interventies zich niet meer zullen herhalen. (dpa/gb)

Lees meer