2 Onder begeleiding van Venezolaanse veiligheidstroepen wachten de 59 Colombianen op de Simon Bolivar-brug op het moment dat ze de oversteek kunnen maken naar hun vaderland.
REUTERS Onder begeleiding van Venezolaanse veiligheidstroepen wachten de 59 Colombianen op de Simon Bolivar-brug op het moment dat ze de oversteek kunnen maken naar hun vaderland.

Venezuela zet vermeende Colombiaanse ‘coupplegers’ na bijna drie jaar gevangenschap het land uit

Venezuela heeft 59 Colombianen die sinds september 2016 zonder proces vastzaten, het land uitgezet. Ze werden destijds gearresteerd omdat ze volgens het regime van president Nicolás Maduro een staatsgreep wilden plegen.

De gevangenen, onder wie één vrouw, zijn zaterdag met een militair vliegtuig naar de grens met Colombia gebracht in de westelijke deelstaat Tachira. Daar maakten ze de oversteek over de Simon Bolivar-brug naar de Colombiaanse grensplaats Cúcuta.

“Onze 59 landgenoten zijn teruggekeerd naar ons land en zullen naar huis gaan”, verklaarde de Colombiaanse president Ivan Duque. “We hopen dat ze deze afschuwelijke tijd achter zich kunnen laten en kunnen worden herenigd met hun geliefden.”

“Ze zijn nooit veroordeeld, ze hebben geen enkele hoorzitting gehad noch een proces”, aldus voorzitter Alfredo Romero van de mensenrechtenorganisatie Foro Penal. 

Mogelijk meer vrijlatingen

De Verenigde Naties verklaarden via Twitter de vrijlating van de Colombianen te zien als een “positief signaal dat de Venezolaanse regering volgens de afspraken handelt die zijn gemaakt tijdens het bezoek van Michelle Bachelet.”

De oud-president van Chili is tegenwoordig VN Hoge Commissaris voor mensenrechten en onderhandelde vorige week in Venezuela met de regering van president Nicolás Maduro over de situatie van gevangenen. De VN zinspeelde ook op nog meer vrijlatingen van gevangenen de komende dagen.

lees verder onder de tweet:

Maduro maakte indertijd bekend dat 92 Colombiaanse paramilitairen het presidentieel paleis Miraflores wilden bestormen. De aanval werd volgens de president verijdeld. Van de ‘coupplegers’ zaten er tot zaterdag nog 59 in hechtenis. Afgelopen november kregen ze te horen dat ze werden beschuldigd van terrorisme. 

2 VN Hoge Commissaris voor mensenrechten Michelle Bachelet tijdens haar bezoek aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro in Caracas.
AFP VN Hoge Commissaris voor mensenrechten Michelle Bachelet tijdens haar bezoek aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro in Caracas.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer