Topsprinter Roelf Bouwmeester (21) kwam met het Nederlandse mannenteam in 2017 uit op het EK Landenteams op de 4x100 meter. Foto links: een deel van de op het Hongaarse festival Sziget in beslag genomen drugs.
SCS/Erik van Leeuwen - Politie Hongarije Topsprinter Roelf Bouwmeester (21) kwam met het Nederlandse mannenteam in 2017 uit op het EK Landenteams op de 4x100 meter. Foto links: een deel van de op het Hongaarse festival Sziget in beslag genomen drugs.

Verbazing over Nederlandse topatleet / festivaldealer: "Hoe is Roelf hier in godsnaam in verzeild geraakt?”

De Nederlandse topsporter Roelf Bouwmeester maakt het ‘naar omstandigheden’ goed in de Hongaarse cel. Dat zegt zijn vader, nadat eerder vandaag bleek dat de politie voor meer dan 300.000 euro aan drugs heeft aangetroffen bij Roelf en zijn kompaan Gert-Jan N. De mannen uit de stad Stadskanaal (provincie Groningen) hangt een celstraf van ‘minimaal 8 jaar’ boven het hoofd.

In de deuropening van zijn vrijstaande herenhuis in Stadskanaal staat Jakob, de vader van Roelf Bouwmeester (21). Volgens stadsgenoten is hij net teruggekeerd van een reis naar Hongarije, waar zijn zoon en schoolvriend Gert-Jan N. (22) in voorarrest zitten nadat ze gepakt zijn met een grote hoeveelheid drugs op het Sziget-festival in Boedapest. Jakob wil niet veel kwijt, over zijn zoon zegt hij: “Die maakt het, naar omstandigheden, goed.”

De Hongaarse politie maakte vandaag een tweede drugsvangst bekend. Nadat agenten afgelopen week in een tent op het festivalterrein al kilo’s xtc en voorgedraaide joints aantroffen, werden nu in een bestelauto in Boedapest nog eens vierduizend xtc-tabletten en 15 kilogram aan joints gevonden. Volgens de Hongaarse politie was de straatwaarde van de drugs ruim 300.000 euro.

Op een video die de politie vanochtend naar buiten bracht, is te zien hoe agenten met een kwispelende drugshond de bus leeghalen. Kennissen van Roelf en Gert-Jan zagen meteen: dat is de Volkswagen Caddy van Gert-Jan.

Voorzitter

In Stadskanaal, een stad van net geen 20.000 inwoners, zijn de twee aangehouden festivalgangers nog steeds het gesprek van de dag. “Ik snap het niet’’, zegt voorzitter Fred Mol van B.'s atletiekvereniging Jahn II aan onze collega's van AD.nl. “Roelf is een hele serieuze sporter en zette alles aan de kant om steeds beter te worden. Hoe is hij hier in godsnaam in verzeild geraakt?”

In Whatsappgroepen van jongeren in Stadskanaal zoemt het van de – geheel onbevestigde - geruchten. 
Waar de twee de drugs vandaan hebben gehaald, daar weet niemand het antwoord op. Gert-Jan gebruikte weleens een pilletje, zegt een kennis. “Vrijdags kwam hij vaak in een kroeg waar veel wordt gebruikt. Maar ik heb nooit gehoord dat hij ook in drugs handelde. En als dat wel zo was, had ik het links of rechts wel gehoord.”

Van Roelf Bouwmeester kunnen leeftijdsgenoten al helemaal niet geloven dat hij met zo’n grote hoeveelheid drugs is opgepakt. Ze kennen hem als een bloedserieuze sporter, die eerst uitblonk in basketbal en in 2013 op atletiek ging en merkte dat hij zonder training al mee kon met de besten. Een jaar later werd hij op de 100 meter sprint tweede op het NK atletiek voor junioren.

Krachtmens

Tweevoudig wereldkampioene sprint Nelli Cooman leerde Bouwmeester in 2014 kennen. Ze nodigde hem uit voor een diner op haar sportevenement, de Nelli Cooman Games. "Een goede, spontane, sympathieke jongen. En super gespierd. Echt een oerhollands krachtmens. Ik heb hem tips gegeven op loopgebied en zo nu en dan hielden we contact. Toen hij zijn diploma haalde, heb ik hem gebeld om te feliciteren.”

Dat diezelfde gedreven sporter is gepakt met een grote hoeveelheid drugs noemt Cooman een ongelooflijke stommiteit. “Dit is geen misrekening, maar gewoon stom. Drugsgeld is bloedgeld. Iedereen die in drugs handelt, verpest het leven van andermans kinderen.”

Roelf B. is in korte tijd 
de tweede Nederlandse atleet die is gepakt met drugs. Eerder werd in Duitsland atlete Madiea G., die net als B. een tijd trainde aan het topsportcentrum Papendal, gearresteerd. De Nederlandse Atletiekunie spreekt van ‘een bizar toeval’. Dat de vergoedingen in atletiek laag zijn, is volgens Cooman geen excuus om in drugs te handelen. “Ik kreeg in mijn tijd 200 gulden (90 euro, red.)per maand. Maar ik deed het niet voor de gage.”

Dit is geen misrekening, maar gewoon stom

Nelli Cooman, oud-atlete

Maximumstraf

Zijn topsportcarrière heeft Roelf B. er in elk geval mee om zeep geholpen. Na de nieuwe drugsvangst zullen de twee mannen tot minimaal acht jaar cel worden veroordeeld, stelt de Nederlandssprekende Hongaarse advocaat Csaba Rumi. “De maximumstraf is levenslang.”

Volgens de advocaat worden geregeld Nederlandse drugsverkopers opgepakt op Hongaarse festivals. “Maar meestal hebben ze een hoeveelheid bij zich die bij de rechter nog kan worden uitgelegd als een gebruikershoeveelheid. Dan komen ze er genadig vanaf. Zó’n grote hoeveelheid, dat is hier niet eerder voorgekomen.”

Een jongen die jaren terug nog basketballes kreeg van Bouwmeester, gooit een balletje vlakbij de atletiekbaan van AV Jahn II. Hij staart even naar het veld, en zegt: “Het is bizar. Twee maanden geleden zag ik hem hier nog trainen. Hij was zó snel. Dit had niemand van hem verwacht.”

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Vandendriessche

    Dat Nederland maar ne keer " zelf" goed hun top - sporters screent -- niet enkel met ketonen -- maar met veel -veel meer sjoemelen ze !

  • Nikolaas Bouman

    Jongeren in Nederland groeien op met een liberaal drugsbeleid. Hier zien we het effect ervan. Voor hen was het dan ook volkomen normaal om een handeltje in Hongarije op te zetten.

Lees meer