Bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.
ANP Bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.

Verdachte opgepakt voor moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam

In Amsterdam heeft de politie gisteravond een verdachte opgepakt voor de moord op de advocaat Derk Wiersum. De arrestatie vond plaats in een huis buiten Amsterdam. De verdachte zit vast in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat. Of het daadwerkelijk om de schutter gaat is niet duidelijk.

Direct na de aanhouding volgde er, onder leiding van een rechter-commissaris, een huiszoeking. Wat daarbij is aangetroffen, is niet duidelijk. Volgens de openbare omroep NOS betreft het een man. De politie gaf geen verdere details rond zijn identiteit. Luidens de krant De Telegraaf is het nog niet duidelijk of het al dan niet de eigenlijke dader is.

Vorige week werd duidelijk dat de dader er waarschijnlijk vandoor was gegaan in een witte bestelauto. Dat concludeerden de rechercheurs na het bestuderen van videobeelden en uit afgelegde verklaringen van getuigen. De bestelwagen was voorzien van vervalste nummerplaten. 

Witte bestelwagen

De politie ging vervolgens op zoek naar mensen die de bestelbus, merk Opel, type Combo hebben zien rijden of staan in Amsterdam/Almere of de omliggende omgeving. De bestelwagen is inmiddels gevonden. Het gaat om een Opel Combo. De auto is in beslag genomen, aldus de NOS

De politie zegt nieuwe aanhoudingen niet uit te sluiten. Een groot rechercheteam werkt 24 uur aan de zaak. De verdachte wordt naar verwachting vrijdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Bij die gelegenheid vordert het parket het langer vasthouden van een verdachte. De magistraat toetst voor deze zogeheten bewaring onder meer de ernst van de verdenkingen. Voor de bewaring geldt een maximale termijn van veertien dagen. Daarna vordert het parket bij de raadkamer van de rechtbank de gevangenhouding.

Op straat doodgeschoten

Advocaat Derk Wiersum (41) werd op 18 september op straat, bij zijn huis in Amsterdam, doodgeschoten. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het grote liquidatieproces ‘Marengo’ rond de zogenaamde Mocromaffia en de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Die wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum. Tegen Taghi is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer