3 Louisa Verstager-Jespersen en Maren Ueland werden het slachtoffer van een terreuraanval.
Facebook/rv Louisa Verstager-Jespersen en Maren Ueland werden het slachtoffer van een terreuraanval.

Verdachten van moord op Scandinavische toeristes waren ‘lone wolves’ volgens Marokko

De Marokkaanse autoriteiten geloven dat de vier verdachten van de moord op twee Scandinavische toeristes in het Atlasgebergte op eigen initiatief handelden, ondanks het feit dat ze eerder trouw gezworen hadden aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft de woordvoerder van de Marokkaanse binnenlandse inlichtingendienst gemeld aan persbureau Reuters. De Marokkaanse autoriteiten verrichtten vijf nieuwe arrestaties in het onderzoek naar de moord. Dat verklaarde het hoofd van de antiterreurautoriteiten vandaag. 

Louisa Vesterager Jespersen (24) uit Denemarken en Maren Ueland (28) uit Noorwegen werden exact een week geleden dood teruggevonden vlakbij het Marokkaanse dorpje Imlil, op een wandelroute naar Toubkal, de hoogste top van Noord-Afrika.

Aanslag

De vier verdachten (allemaal tussen 25 en 33) zouden volgens Sabik naar Imlil getrokken zijn met het doel om een aanslag te plegen, maar ze hadden hun target niet vooraf bepaald. De vrijdag voordien hadden ze een video opgenomen waarin ze trouw zwoeren aan IS.


Volgens Sabik ging het om ‘lone wolves’. “De aanslag gebeurde niet in overleg met IS. Lone wolves hebben geen toestemming nodig van hun leider”, Aldus Sabik.


Volgens de woordvoerder was één van de vier in 2013 al een keer opgepakt in het kader van een onderzoek naar radicalisering. Hij zou de andere drie geradicaliseerd hebben. (lees hieronder verder)

3 Drie van de verdachten van de aanslag.
AFP Drie van de verdachten van de aanslag.

De negen anderen die vrijdag opgepakt werden, zouden volgens Sabik ook een aanslag gepland hebben. Tijdens enkele raids werden onder meer messen, illegale geweren en materiaal om bommen te maken gevonden.

Authenticiteit

Er is intussen ook een onderzoek aan de gang naar de authenticiteit van een video die kort na de moord op de twee toeristes de ronde deed op sociale media en die hun dood zou tonen. Die zou vreemde elementen vertonen. “De video heeft geen achtergrond en de kleren van de slachtoffers komen niet overeen met wat de vrouwen droegen”, zegt Sabik onder meer.

De vijf nieuwe arrestaties, die de Marokkaanse autoriteiten verrichtten, gebeurden in verschillende steden in Marokko, aldus de gerechtelijke autoriteiten. In totaal werden nu al 18 mensen opgepakt voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij de dubbele moord die door Rabat als een terreurdaad wordt bestempeld. 

3
AFP

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Paul Jansen

    Lone wolves? In het meervoud dan nog... dat is een groep, een roedel. Lone wolf wordt meestal in het enkelvoud gebruikt om te duiden op een "verwarde man" die alleen werkt. Dus ook in Marokko weten ze hoe ze zand in de ogen van de mensen moeten strooien...In ieder geval, de "verzorging" van de moordenaars zal beter zijn dan hier in België. Daar staan geen NGO's te huppelen voor de rechten van de moordenaars.

  • Lutgard Crombez

    Bang dat het toerisme eronder zal lijden?

Lees meer