4
REUTERS

Verdachten van ‘pingpongbommen’ hebben volgens Thaise politie banden met moslimseparatisten

De verdachten van de bomaanslagen in de Thaise hoofdstad Bangkok hebben banden met de moslimseparatisten in het zuiden van het land. Dat heeft de chef van de politie in Thailand vandaag in Thaise media gezegd. Bij de reeks ontploffingen raakten drie mensen lichtgewond.

De politie pakte enkele uren voor de aanslagen al twee Thailanders uit het uiterste zuiden van het land op. Hun arrestatie gebeurde nadat er donderdag een bom was ontdekt die niet ontploft was.

Volgens politiechef Chakthip Chaijinda zijn de aanslagen van gisteren vergelijkbaar met eerdere aanslagen in augustus 2016. "Het gaat vermoedelijk om dezelfde groep, maar deze keer hebben ze nieuwe leden ingezet die nog geen crimineel verleden hebben", aldus de politiechef aan de Bangkok Post.

Explosies

De explosies gebeurden volgens Thaise media kort voor een toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op een ministersconferentie van de ASEAN (Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Naties) in Bangkok. Geen van de ontploffingen gebeurden echter in de directe omgeving van de vergaderlocatie.

Drie explosies vonden plaats in het centrum, in de buurt van de Mahanakorn-toren, die toebehoort aan de groep King Power, de eigenaar van de Britse voetbalclub Leicester City. De drie andere ontploffingen gebeurden in de buurt van een overheidscomplex, aldus de autoriteiten. 

Separatistische beweging 

In het zuiden van Thailand is een separatistische rebellenbeweging actief. Het overwegend boeddhistische Thailand krijgt sinds 2004 af te rekenen met separatistisch geweld uit de islamitische provincies in het zuiden. De aanslagen, die minder talrijk zijn geworden sinds de staatsgreep in 2014, hebben al aan 7.000 mensen het leven gekost.

4
AFP
4
AP
4
REUTERS

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer