3 Verdachte Christian Brückner.
Videostill Spiegel Tv Verdachte Christian Brückner.

Verdwijning Maddie McCann: ‘veelbelovende’ tip binnengelopen, advocaat Christian Brückner bekritiseert het gerecht

De Duitse politie zegt een ‘veelbelovende’ tip te hebben ontvangen over het Portugese mobiele nummer dat van belang kan zijn voor het onderzoek tegen Christian Brückner. De 43-jarige zedendelinquent wordt ervan verdacht de Britse Madeleine McCann in mei 2007 te hebben ontvoerd en vermoord in het zuiden van Portugal.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tip was een van in totaal zestien tips die binnenkwamen tijdens de uitzending van het Duitse programma ‘Aktenzeichen XY ...ungelöst’ woensdagavond. 

Daarin werd de kijkers opnieuw om hulp gevraagd bij het achterhalen van de identiteit van de man of vrouw die op de avond van Maddie’s verdwijning, op 3 mei 2007 in Praia da Luz, een half uur lang belde met Christian Brückner op diens gsm. Dat gebeurde met een Portugees mobiel nummer: +351916510683. “Wij hopen dat de gebruik(st)er zich bij ons meldt omdat hij of zij een belangrijke getuige voor ons kan zijn’’, zei hoofdcommissaris Christian Hoppe van de Duitse federale recherche (BKA). 

Opladen

Het BKA geeft omwille van het onderzoek geen details over de ‘veelbelovende’ tip die daarop binnenkwam, maar wilde vandaag wel iets kwijt over de andere tips.

“Eentje ging over een mogelijke manier om het mobiele nummer te onderzoeken. In Portugal is het mogelijk beltegoed op te laden bij geldautomaten van het zogenoemde Multibanco-netwerk. Wellicht hebben banken in de omgeving van Praia da Luz het bewuste telefoonnummer destijds geregistreerd’’, verklaarde BKA-woordvoerder Alfred Hettmer, die zich bezighoudt met de kijkersreacties op de uitzendingen van ‘Aktenzeichen XY ... ungelöst’

‘Bewijsnood’

Een van de Duitse advocaten van Christian Brückner uitte overigens naar aanleiding van de uitzending van het opsporingsprogramma forse kritiek op het Openbaar Ministerie in Braunschweig, dat het onderzoek voert. 

“De procureur heeft het duidelijk gemunt op onze cliënt en probeert zijn bewijsnood nu koste wat kost te verhelpen”, verklaarde Friedrich Fülscher tegenover de nieuwszender n-tv. Hij is zeer benieuwd naar het ‘op feiten gebaseerde vermoeden van schuld’ dat het Duitse gerecht naar eigen zeggen heeft tegen Bruckner. “Ik vind deze uitspraak buitengewoon gewaagd’’, aldus de strafpleiter.

3 Bloemen, kaarsjes en knuffels bij een foto van Maddie McCann, in mei 2007 in Praia da Luz.
REUTERS Bloemen, kaarsjes en knuffels bij een foto van Maddie McCann, in mei 2007 in Praia da Luz.

Ruim 800 tips

De advocaat uit Kiel, die de Maddie-verdachte verdedigt met zijn Hamburgse collega Johann Schwenn, wilde verder niet ingaan op de beschuldigingen aan het adres van hun cliënt. Hij zei wel dat Brückner ‘totaal anders is’ als het beeld dat de buitenwereld van hem heeft. “Ik ervaar hem als een zeer rustige en vriendelijke gesprekspartner.’’ 

De eerdere uitzending van begin juni waarin werd gemeld dat er een Duitse verdachte was van de ontvoering en moord op Madeleine McCann leverde ruim 800 tips op, zo maakte BKA-hoofdcommissaris Christian Hoppe woensdag bekend in de nieuwe uitzending.

Handlanger

Op 3 mei 2007 belde een Portugees nummer tussen 19.32 en 20.02 uur met Brückner op een ander Portugees nummer, zo blijkt uit locatiegegevens. Madeleine McCann verdween die avond tussen 21.10 en 22.00 uur. De ouders Kate en Gerry McCann zaten toen te eten met enkele vrienden in een tapasbar op 50 meter van hun appartement. Daar lagen Madeleine (3) en de tweeling Sean en Amelie (1) te slapen. 

De rechercheurs vermoeden dat de beller een werknemer was van het vakantiecomplex in Praia da Luz en Brückner tipte over een geschikt tijdstip om het appartement van de McCanns binnen te dringen. 

Lees ook: PORTRET. Pedofiel, verkrachter, inbreker: het criminele levenspad van de moordverdachte in de zaak-Maddie (+)

3 De Ocean Club in Praia da Luz, waar Maddie verdween.
Getty Images De Ocean Club in Praia da Luz, waar Maddie verdween.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Hoe bedenkelijk hun optreden ook lijkt. Bij een advocaat gaat het niet over zijn mening. Hij heeft een nuttige taak. Zorgen dat een procesgang zonder fouten verloopt en dat er echte bewijslast op tafel komt. Waar dat minder goed geregeld is zie je dat er vaak onschuldigen levenslang achter de tralies gaan. Zoals in de VS. Enkel maar omdat men iemand wil laten boeten.

  • jan wuyts

    Een half uur bellen om te zeggen dat het nu de geschikte moment is om toe te slaan zeer vreemd dat verhaal rammelt van alle kanten.

Lees meer