3
REUTERS

Verenigd tegen de haat: moslims krijgen sleutel van synagoge na brandstichting moskee

De brandstichting die een moskee in het Texaanse Victoria zaterdagnacht in de as legde, schokt vele inwoners van de stad. Vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap hebben de sleutels van hun verderopgelegen synagoge aan een van de moskee-oprichters overhandigd, zodat de getroffen moslims in een gebedshuis kunnen blijven bidden. De in brand gestoken moskee was het enige  islamitische gebedshuis in Victoria.

Shahid Hashmi die het Victoria Islamic Centre in 2000 mee opende, bevestigt het verhaal. Robert Loeb van de plaatselijke joodse gemeenschap vindt dat na het incident iedereen eensgezind moet zijn. "Ik ken verschillende leden van de islamitische gemeeschap, we voelen erg met hen mee", verklaarde hij aan website Forward.com.

Een crowdfundingsactie voor de heropbouw van de moskee heeft al meer dan 900.000 dollar opgebracht.

Een werknemer van een supermarkt merkte zaterdagnacht rond twee uur 's nachts de vlammen op. De brandweer had vier uur nodig om het vuur te doven. Niemand raakte gewond. Het onderzoek naar de brandstichting is nog in volle gang. Voorlopig is nog niemand opgepakt. Het islamitische gebedshuis kreeg jaren geleden al te maken met vandalisme.

De feiten gebeurden enkel uren nadat Donald Trumps controversiële presidentiële decreet werd bekendgemaakt waardoor bewoners van zeven moslimlanden voorlopig niet meer naar de Verenigde Staten kunnen afreizen.

3
AP
3
REUTERS

Lees meer