Geir Pedersen, de VN-gezant voor Syrië.
AP Geir Pedersen, de VN-gezant voor Syrië.

Verenigde Naties roepen op tot staakt-het-vuren in Syrië

VN-gezant voor Syrië Geir Pedersen heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren in heel Syrië. Dat moet het door oorlog verscheurde land de kans geven op een betere manier om te gaan met de dreiging die het nieuwe coronavirus vormt.

Tot hiertoe hebben de autoriteiten in Damascus officieel nog maar één geval van besmetting met het virus vastgesteld in het deel van het land dat onder regeringscontrole staat. De vrees leeft dat de pandemie ook hier lelijk huis zal houden. Daarvoor wordt onder andere met een bang oog gekeken naar de overvolle vluchtelingenkampen en de verwoeste medische infrastructuur.

De kwetsbaarheid van de Syriërs ten aanzien van Covid-19 is acuut

Geir Pedersen, VN-gezant voor Syrië

“De kwetsbaarheid van de Syriërs ten aanzien van Covid-19 is acuut. Medische centra zijn vernield of hun capaciteit is drastisch gedaald, er is een tekort aan essentiële medische apparatuur en aan gezondheidswerkers", hekelt Pedersen in een communiqué. "Ik lanceer vandaag een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren dat zich over het hele Syrische grondgebied uitstrekt, opdat de focus kan worden verlegd naar de strijd tegen het virus”, luidt het.
Pedersen vraagt voorts om een duurzame periode van kalmte voor het hele land. Dat moet de Syriërs in staat stellen om de confrontatie met de pandemie aan te gaan. Hij pleit ook voor de vrijlating op grote schaal van willekeurig opgesloten en opgepakte mensen. Tot slot wil hij een ononderbroken en ongehinderde toegang tot het land voor humanitaire hulp.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Govaerts

    in dien buitenlandse oorlogs toeristen de zo gezegde journalisten die nu in Europa rond hangen en de hulp verleners die nu in besmet gebied thuis zijn niet naar Syrië reizen is er ook kans dat het virus daar niet geraakt. Moet er enkel nog iemand slim genoeg zijn om de oorlog te stoppen. Door B.v. Turkije tot terug trekking te bevelen.

  • Gerard Braeckmans

    Dat ze er al tien jaar bommen gooien, dag en nacht schieten kan blijkbaar geen kwaad meer. Het virus heeft de aandacht.

Lees meer