2
AP

Verenigde Staten blijven beperkt militair aanwezig in Syrië om olievelden te beschermen tegen IS

De Verenigde Staten zullen een beperkte militaire aanwezigheid behouden in Syrië om Islamitische Staat (IS) de toegang tot olie-inkomsten te ontzeggen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vandaag bevestigd op de NAVO, na de vergadering van de defensieministers van de lidstaten op het hoofdkwartier in Brussel. Rusland is bezorgd over de aanwezigheid van Amerikaanse troepen.

De minister herhaalde dat de Amerikaanse terugtrekking uit het noordoosten van Syrië begon met het weghalen van "minder dan 50 soldaten" uit de zone waar de operatie van Turkije zou starten. De Verenigde Staten behouden wel een militaire aanwezigheid in al-Tanf.

Daarnaast bekijken de Verenigde Staten de verplaatsing van troepen in het gebied om de olievelden onder controle te houden. "We ondernemen nu enkele acties om onze positie te versterken in Deir Ezzor, maar we gaan natuurlijk geen details geven", aldus de minister. “IS mag geen toegang krijgen tot die olievelden. Met het geld zouden ze wapens kunnen kopen en strijders ronselen. En dan zouden ze aanvallen kunnen uitvoeren in de regio, Europa of de Verenigde Staten.” 

2 Mark Esper.
AP Mark Esper.

“Missie blijft IS verslaan”
De Amerikaanse minister beklemtoonde dat het altijd de bedoeling is geweest om Islamitische Staat te verslaan. "Die missie blijft onveranderd", aldus Esper. 

De Amerikaanse militaire aanwezigheid bij de Syrische olievelden leidt dan weer tot ongerustheid in Moskou. "We willen geen nieuwe moeilijkheden", zei Sergej Rjabkov als Russische viceminister van Buitenlandse Zaken. Rusland is gealarmeerd door de tegenstrijdige signalen uit de Verenigde Staten met betrekking tot Syrië en vreest een poging om "de rechtmatige leiding in Damascus" onder druk te zetten.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul De Mol

    Om de olie te beschermen tegen IS. Hahaha. IS zit ondertussen op honderden km van daar en is nagenoeg opgekuist. Om de olie te kunnen blijven stelen van Syrië, ja. Amerikanen kennen echt geen schaamte.

  • Karel Flanders

    Hahaha, met grote woorden eerst overal zeggen dat IS verslagen is en nu iets beschermen voor diezelfde IS. De deal met Erdogan zal gemaakt hebben dat hij niet wil dat de Koerden de olie verkopen.

Lees meer