President Donald Trump kijkt toe hoe het akkoord wordt ondertekend door Kevin McAleenan en minister Enrique Degenhart van Guatemala
AP President Donald Trump kijkt toe hoe het akkoord wordt ondertekend door Kevin McAleenan en minister Enrique Degenhart van Guatemala

Verenigde Staten en Guatemala sluiten migratieakkoord

Guatemala en de Verenigde Staten hebben dan toch een migratieakkoord afgesloten. Het akkoord kwam er op vraag van Washington, dat mede op die manier hoopt de migratiecrisis aan de grens met Mexico op te lossen. "Ze doen wat we hen hebben gevraagd te doen", verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump na de ondertekening van het akkoord aan de pers.

De overeenkomst houdt in dat het Centraal-Amerikaanse land als veilig derde land wordt verklaard voor asielzoekers. Migranten die via Guatemala reizen, zouden zo niet langer asiel kunnen aanvragen in de VS. Het Witte Huis hoopt daarmee de asielstroom vanuit Honduras en El Salvador te beperken. Guatemalteken kunnen nog wél asiel aanvragen in de VS.

Volgens de regering van Guatemala heeft het akkoord een looptijd van twee jaar, en zal het akkoord iedere drie maanden geëvalueerd worden.

Eerder kwam er echter nog een kink in de kabel toen een rechtbank oordeelde dat de Guatemalaanse president Jimmy Morales daar niet kon mee instemmen zonder de goedkeuring van het parlement. Daarop dreigde Trump met invoerrechten indien Guatemala het migratieakkoord niet zou goedkeuren.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Serge Surmont

    Volgens Trump... We doen wat ze ons gevraagd hebben.. een land waar slachtoffers van verkrachting met hun verkrachter moeten trouwens als veilig erkennen... Het zal eerder zijn... Ze moeten doen wat we hen opleggen!

  • MICHELINE GEVERS

    Een echt gangster zou zeggen " uw geld of uw leven" Trump zegt “Ze doen wat we hen hebben gevraagd te doen".Daarop dreigde Trump . Met het mes op de keel . Hij zou zich moeten schamen. Tegen kleine arme landen kan hij het halen. De rest van de wereld lacht met hem.

Lees meer