Vergeten conflict: 85.000 kinderen omgekomen van de honger in Jemen in 3 jaar tijd

Wat is het conflict in Jemen? Een heldere uitleg in 130 seconden

Alweer bijzonder schrijnend nieuws vanuit Jemen. Volgens cijfers van de VN zouden in 3 jaar tijd 85.000 kinderen omgekomen zijn door honger of ziekte. Door de oorlog heerst in het land de zwaarste humanitaire crisis ter wereld. 

Het is een conflict dat al lang aansleept, maar dat nog steeds weinig aandacht krijgt. Wat is die oorlog nu precies? Deze korte video legt het voor je uit.

Onlangs verschenen ook heel wat beelden van ondervoede kinderen in Jemen. Hongersnood en ziektes zijn voor de kinderen een nog grotere bedreiging dan het oorlogsgeweld. “Voor elk kind dat gedood wordt door bommen en kogels, zijn er tientallen die verhongeren en het is volledig te voorkomen”, aldus NGO Save the Children. 

Sukaina Sharafuddin werkt voor Save the Children in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Ze ziet van dichtbij hoe kinderen sterven aan ondervoeding. “Het wordt alleen maar erger. Gezinnen kunnen niet voor hun kinderen zorgen omdat ze het eten niet kunnen betalen.”

Deze video toont je de situatie in het medisch centrum van het Aslam district. Opgepast, de beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

Medisch centrum Aslam
AP Medisch centrum Aslam