Guy Verhofstadt.
VRT Guy Verhofstadt.

Verhofstadt: "Huidige maatregelen pakken oorzaak van Griekse problemen niet aan"

Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, benadrukt dat er echte hervormingen nodig zijn om uit de Griekse crisis te geraken. "Griekenland moet komaf maken met zijn corrupte en cliëntelistische samenleving", zei Verhofstadt in Terzake.

Net als Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is Verhofstadt niet te spreken over de Griekse démarche van afgelopen weekend. "Zoveel inspanningen om de Grieken te redden, en dan blazen zij de onderhandelingen op om een referendum uit te schrijven. Een referendum dat de euro in gevaar brengt."

Toch wil Verhofstadt de deur voor een schuldenverlichting openhouden. "Maar dat kan alleen na echte hervormingen. De meeste maatregelen nu pakken het probleem niet aan. Griekenland kampt met een corrupte en cliëntelistische samenleving. De enorme overheid moet worden afgebouwd in plaats van te raken aan de lonen en de pensioenen. Er moeten minder maatregelen worden genomen op de kap van de gewone Griek, maar men moet iets doen aan het werkelijke probleem."

Verhofstadt roept alle partijen op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. "Er is nog altijd ruimte voor onderhandelingen, alleen speelt Griekenland nu een heel gevaarlijk spel met het referendum. Als het resultaat negatief is, dreigt er niet alleen een Grieks faillissement of een grexit, maar komt de euro zelf in gevaar."

Tegelijk vindt Verhofstadt het hoopgevend dat de meerderheid van de Grieken vasthoudt aan de euro. "Ik hoop dat iedereen het hoofd koel houdt en terug rond de tafel komt zitten. Een grexit zou een heel slechte zaak zijn voor de euro en voor Europa."

"Drama voor Griekenland"

Econoom Gert Peersman (UGent) sluit zich bij Verhofstadt aan. Ook hij vindt niet dat het besparingsprogramma van de internationale geldschieters dat nu op tafel ligt de problemen goed aanpakt. "Het programma is heel zwaar, maar tegelijk niet heel goed. Het gaat niet over maatregelen om de Grieken er weer bovenop te helpen en het pakt de problemen niet aan. Structurele maatregelen vind ik er nu niet in terug. Aan de andere kant overdrijft Griekenland ook wel een beetje. Ze gaan toch nog inspanningen moeten doen en andere maatregelen moeten nemen."

Dat Griekenland morgen zijn lening niet terugbetaalt aan het IMF is nog geen groot drama, benadrukt Peersman nog. "Het IMF heeft daar procedures voor, waarbij er zal worden onderhandeld over uitstel. Zimbabwe zit bijvoorbeeld ook in dat programma. Ook midden juli vervallen nog heel wat leningen, maar dat zal niet automatisch leiden tot een grexit. Maar op een bepaald moment zal er geen andere keuze meer zijn. Als Griekenland de lonen van zijn ambtenaren niet meer kan uitbetalen, zal dat leiden tot sociale onrust."

Peersman zei ook te vrezen dat veel Grieken niet goed beseffen wat de gevolgen van een grexit zouden zijn. "Dat wordt een drama voor Griekenland. De economie zit nu al in een recessie, maar die zal na een grexit nog veel dieper worden, waardoor de armoede nog zal toenemen. Griekenland heeft heel veel te verliezen."

Ook de gevolgen voor Europa zullen niet mals zijn, waarschuwt Peersman. "We beleven momenteel een prille economische lente, maar als de onzekerheid toeneemt, zullen veel bedrijven hun investeringen uitstellen en dreigen we in een negatieve spiraal terecht te komen met een recessie tot gevolg. Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken, redelijk zijn, focussen op de lange termijn en een akkoord sluiten."

Lees meer