3 Mexico stuurt bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.
AP Mexico stuurt bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.

Verkoop presidentieel vliegtuig moet Mexico helpen om versteviging zuidgrens te financieren

Mexico start met versteviging: 6.000 manschappen in actie

Mexico begint vandaag met het sturen van versterking naar de grens met Guatemala om de migrantenstroom richting de Verenigde Staten in te tomen. Mexico sloot vrijdag een overeenkomst met de VS waarin het belooft de migratie beter te gaan controleren.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde eerder met het verhogen van importtarieven voor Mexicaanse producten als Mexico niet tot actie overging. Dat dreigement is nu voorlopig van tafel. Mexico stuurt immers bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador deelde vandaag mee dat de verkoop van het voormalig presidentiële vliegtuig moet helpen om de versteviging van de zuidelijke grens te financieren. “Op de vraag hoeveel dit plan gaat kosten, kan ik antwoorden dat we het budget hebben”, zei hij vandaag tijdens zijn dagelijkse persconferentie. “Het zou onder andere komen uit wat we ophalen met de verkoop van het luxueuze presidentiële vliegtuig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

3 De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.
REUTERS De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties is de Boeing 787 Dreamliner, die werd gebruikt door zijn voorganger Enrique Peña Nieto minstens 150 miljoen dollar (133 miljoen euro) waard, aldus de Mexicaanse president vandaag. In 2012 betaalde de Mexicaanse overheid maar liefst 218 miljoen dollar voor het toestel, dat al sinds vier maanden te koop staat, samen met nog 60 andere overheidsvliegtuigen en 70 helikopters.

López Obrador weigert om deel te nemen aan de luxueuze uitspattingen van de rijke elite en verkiest een lijnvliegtuig te nemen. Hij heeft ook een hele rist sociale programma’s voor armen en ouderen uitgewerkt, de salarissen van hooggeplaatste ambtenaren ingeperkt en stelt dat hij overheidsgeld bespaart door de corruptie aan te pakken.

3 Migranten in Mexico na het illegaal oversteken van een rivier in Guatemala op een zelfgemaakt vlot.
AFP Migranten in Mexico na het illegaal oversteken van een rivier in Guatemala op een zelfgemaakt vlot.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    die Trump is alles en nog wat al lang in de vernieling aan het helpen ja. America first? No way! Trump first! En doen wat hij beloofd heeft? Waarom zwijgen z'n aanhangers dan als vermoord dat de Mexicanen z'n muur zouden betalen? En als die mens z'n strategie blijft volhouden gaan we het hier bij ons serieus voelen, en dan zal het zéker zijn schuld niet zijn volgens hen

  • MICHELINE GEVERS

    Het grote en rijke Amerika zou beter de problemen in die arme Zuid-Amerikaans staten helpen verbeteren i.p.v. uit te buiten dan was het probleem zo opgelost. Dan moesten die mensen niet vluchten zoals alle immigranten uit Europa die Amerika gemaakt hebben ten koste van de Indianen.

Lees meer