BELGA

Verlies Sony veel hoger dan verwacht

Het Japanse elektronicaconcern Sony is het afgelopen boekjaar veel dieper in de rode cijfers gedoken dan verwacht. Het nettoverlies in het boekjaar dat loopt tot eind maart kwam uit op 130 miljard yen (920 miljoen euro), het tiende jaar van verlies op rij.

Afgelopen februari waarschuwde het concern nog dat het verlies zou oplopen tot 110 miljard yen. Sony wijt het hogere verlies aan een extra afschrijving van 30 miljard yen op de computertak, waaronder de merknaam Vaio valt, die wordt verkocht.

De resultaten van het bedrijf staan al tijden onder druk door tegenvallende verkopen van onder meer smartphones, camera's, tv's en computers. Op het gebied van mobieltjes blijft de Japanse onderneming marktaandeel verliezen aan de aartsrivalen Samsung en Apple. Sony moest in februari zijn verkoopdoelstelling voor zijn Xperia smartphones naar beneden bijstellen, van 42 miljoen stuks naar 40 miljoen. Ook het marktaandeel van tv's liep verder terug.

De elektronicagigant verkoopt zijn computertak omdat Sony zich meer wil gaan richten op de productie van smartphones en tablets. De koper van het computeronderdeel, de investeerder Japan Industrial Partners, richt een apart bedrijf op waar de divisie wordt ondergebracht. Sony krijgt een klein belang in de onderneming van 5 procent.

Sony maakte in februari ook bekend dat er 5.000 banen extra worden geschrapt, bovenop de duizenden banen die de afgelopen jaren al zijn wegbezuinigd. Eerder dit jaar zette het bedrijf het mes in het personeelsbestand van de filmdivisie, als onderdeel van een grootscheeps kostenbesparingsprogramma.

Lees meer