Acteur George Clooney en zijn verloofde
AFP Acteur George Clooney en zijn verloofde

Verloofde George Clooney vertegenwoordigt vermoedelijke massamoordenaar

De 36-jarige Amal Alamuddin, de vriendin van de Amerikaanse filmster George Clooney, neemt de mensenrechten serieus. De Londense advocate bekommert zich volgens The Guardian om de rechten van de gewezen baas van de Libische geheime dienst, Abdullah al-Senussi, die in zijn geboorteland als zware crimineel en massamoordenaar wordt beschouwd.

De mensenrechtenadvocate ijvert ervoor om het proces tegen de 64-jarige man, ooit de rechterhand van kolonel Moammar al-Kadhafi, niet in Libië maar voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te laten plaatsvinden. In Libië riskeert hij de doodstraf. Hij wordt er onder meer van beschuldigd in de periode van het Kadhafi-regime publieke terechtstellingen en de dood van 1.200 gevangenen te hebben georganiseerd.

Beruchte rechtszaken
Alamuddin, met roots in Libanon en afgestudeerd aan Oxford, behoort niet enkel door haar relatie met acteur Clooney tot de opvallendste figuren aan de Londense balie. Ze was onder andere betrokken bij de verdediging van Wikileaks-stichter Julian Assange. Ze werd werd door VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague ingehuurd als juridisch experte, verdedigde echter ook de omstreden koning van Bahrein, Hamad bin Isa al-Khalifa, tegen beschuldigingen van folterpraktijken.

Lees meer