De Turkse Hatice Cengiz tijdens een interview voor de Turkse zender Habertürk TV.
AP De Turkse Hatice Cengiz tijdens een interview voor de Turkse zender Habertürk TV.

Verloofde van vermoorde journalist Khashoggi slaat uitnodiging van Witte Huis af

Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi, weigert in te gaan op een uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om haar te ontvangen in het Witte Huis. Cengiz beschuldigt hem ervan het onderzoek naar de moord op haar aanstaande man niet ernstig te nemen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tijdens een interview voor de Turkse televisie zei Cengiz dat ze ervan overtuigd was dat Trump met de uitnodiging enkel de Amerikaanse publieke opinie wilde beïnvloeden.

Saudi-Arabië ontkende aanvankelijk alle betrokkenheid bij de moord op de journalist, maar deze week sprak de Saudische openbare aanklager toch van moord met voorbedachten rade. Trump gaf aan dat hij “niet tevreden” is met de Saudische uitleg over hun mogelijke betrokkenheid. Hij opperde de mogelijkheid van sancties voor het Arabische koninkrijk, maar beklemtoonde anderzijds ook de sterke band tussen beide landen. Volgens de president is het ook “mogelijk” dat kroonprins Mohammed bin Salman niet op de hoogte was van de moord.

Khashoggi was een erg uitgesproken criticus van bin Salman, die in het land de scepter zwaait.

Tijdens het televisie-interview zei Cengiz dat ze spijt had dat ze haar vriend het consulaat had laten binnengaan. Als ze had geweten dat de “Saudische autoriteiten een complot smeedden” om hem te vermoorden, had ze hem tegenhouden, zei ze. “Ik eis dat al wie bij deze wreedheden betrokken was, van de hoogste tot de laagste niveaus, voor het gerecht wordt gebracht”, vertelde de vrouw aan Habertürk TV.

Ze zei dat ze nog niet gecontacteerd werd door de Saudische autoriteiten, maar dat de kans klein is dat ze naar Saudi-Arabië zal gaan voor een eventuele begrafenis van haar aanstaande man.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Correcte beslissing en respect. Trump zou deze visite louter gebruiken om zichzelf goed te praten.

  • pietertje Kamp

    zeer verstandig om geen politieke speelbal te worden.

Lees meer