Ter illustratie
EPA Ter illustratie

Vernietigend rapport: Amerikaanse gevechtspiloten maken selfies en lezen boeken tijdens de vlucht

Het Japanse ministerie van Defensie heeft de Amerikaanse troepen die er gestationeerd zijn, aangemaand om veiliger om te gaan met de vliegtuigen. Na een dodelijke crash in december 2018 werd er een onderzoek geopend naar de mogelijke oorzaak. Daaruit bleek dat de Amerikaanse gevechtspiloten zich ernstig misdragen tijdens het vliegen.

Ongeveer een jaar geleden crashten een gevechtsvliegtuig van het Amerikaanse marinekorps met een tankvliegtuig, in een poging het gevechtsvliegtuig bij te tanken tijdens de vlucht. Er kwamen zes mensen om het leven waarna er een onderzoek werd geopend.

Het Amerikaanse militaire rapport dat daarop volgde, is op zijn minst verontrustend te noemen. Het onthult het wangedrag van enkele piloten die met alles behalve vliegen bezig lijken te zijn. Zo zijn er selfies teruggevonden op sociale media-accounts waaronder Instagram en Whatsapp. En het lijkt wel alsof ze elkaar met die selfies wilden overtreffen.

Snorren kammen

Zo plaatste een bevelvoerend officier een selfie op Whatsapp waarop hij zonder zuurstofmasker aan het vliegen was. Een tweede piloot ging een stapje verder en kamde zijn snor droogweg tijdens een vlucht, nog een derde piloot hield een boek vast in plaats van de stuurknuppel van het vliegtuig.

In totaal werden vier piloten ontslagen, onder wie de bevelvoerende officier.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Maxim Jans

    Die jets hebben ook een automatische piloot, dus je kan perfect een boek lezen tijdens de vlucht. Reken er maar op dat geen enkele piloot een boek gaat lezen als hij een deklanding uitvoert.

  • guido vermeyen

    Ik denk eerder aan de gebruiksaanwijzing die ze lezen voor ze gaan landen...denk niet dat het een romanneke is of de 'story'....eerder een "landkaart "voor navigatie op zicht...

Lees meer