3
AFP

Verontrustend contact van Trump zou met Oekraïne te maken hebben

De klacht van een klokkenluider over een verontrustende communicatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en een buitenlandse leider zou betrekking hebben gehad op Oekraïne. Dat schrijft de krant The Washington Post, op basis van twee bronnen. Trump zou een belofte gemaakt hebben die “zorgwekkend” was, maar zelf ontkent hij dat in alle toonaarden.

Het was The Washington Post die het nieuws over de klokkenluider bekendmaakte. De man of vrouw in kwestie zou voor de Amerikaanse inlichtingendienst gewerkt hebben in het Witte Huis en met zijn of haar klacht op 12 augustus naar Michael Atkinson getrokken zijn, de inspecteur-generaal van de inlichtingendienst. Die oordeelde dat de klacht “betrouwbaar en urgent” genoeg was om door te sturen naar het Congres, maar hij werd teruggefloten door de directie van de inlichtingendienst. Die is van mening dat de inlichtingendienst niet bevoegd is voor de klacht.

Achter gesloten deuren

Gisteren werd Atkinson drie uur lang achter gesloten deuren ondervraagd door de inlichtingencommissie en hoewel hij het niet eens is met de directie van de inlichtingendienst, weigerde hij iets te zeggen. Volgens twee bronnen in de commissie zou Atkinson wel toegegeven hebben dat het niet enkel om één gesprek van de president zou hebben gegaan.

De inhoud van de klacht is door Atkinsons weigering de informatie te delen grotendeels onbekend. Maar volgens The Washington Post zou Trump 2,5 weken voor de klacht werd ingediend, met de Oekraïense president en voormalige komiek Volodymyr Zelensky gepraat hebben. Dat telefoontje wordt sinds begin deze maand onderzocht door het Congres om te zien of Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani probeerden “om Oekraïne te pushen twee anti-corruptieonderzoeken uit te voeren” die een effect zouden kunnen hebben op de herverkiezingscampagne van Trump, volgend jaar. (lees hieronder verder)

3 De Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
AFP De Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Zoon van Joe Biden

Het ene dossier heeft betrekking op Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Trump, die in de cel zit voor illegaal lobbywerk en financiële fraude. Het andere heeft te maken met Joe Biden, een van de kandidaten voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, en zijn zoon Hunter. Het zou gaan over de tijd dat Hunter Biden in het bestuur zat van Burisma, een Oekraïens gasbedrijf. 

Dat bedrijf werd onderzocht door de hoogste Oekraïense aanklager op beschuldiging van corruptie. Die aanklager werd later zelf door het parlement weggestemd wegens grootschalige corruptie, maar niet nadat vader Biden, toen nog vicepresident onder Barack Obama, gedreigd had een overheidslening van een miljard dollar aan Oekraïne in te houden als de aanklager niet verwijderd werd. Biden heeft altijd ontkend dat het werk van zijn zoon enige invloed heeft gehad in het beleid tegenover Oekraïne.

3 Joe Biden (r.) samen met zijn zoon Hunter.
REUTERS Joe Biden (r.) samen met zijn zoon Hunter.

Hulp

Trump zou nu gedreigd hebben om 250 miljoen dollar aan hulp voor Oekraïne tegen te houden, die het land moet helpen in de strijd tegen de door de Russen gesteunde separatisten, als het niet op zijn vraag zou ingaan om op zoek te gaan naar 'dirt’ over Biden en zijn zoon.

Volgende week moet de grote baas van de inlichtingendienst Joseph Maguire voor de commissie verschijnen om uitleg te geven. Die sessie zal openbaar zijn.

Trump zelf ontkent dat hij iets gedaan heeft dat niet mocht. “Zo goed als altijd als ik met een buitenlandse leider spreek, luisteren er mensen van verschillende overheidsdiensten mee, om nog maar te zwijgen van de diensten van het andere land. Dat weet ik. Is er iemand dom genoeg om te denken dat ik dan iets zou zeggen dat niet gepast is?”, klonk het op Twitter.

Trumps persoonlijke advocaat Giuliani gaf gisteren in een interview op CNN overigens wel zelf toe dat hij Oekraïne heeft gevraagd om onderzoek te doen naar Biden. Giuliani deed dat luttele seconden nadat hij het eerst ontkende. 

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Bonacasa

    Gerda, zes faillissementen, duizenden rechtszaken tegen, een pak afgekocht... Je definitie van succesvol zakenman is toch om te lachen mag ik hopen?

  • Marie Vanakker

    @Gerda Vetmuylle Trump is geen gewiekst zakenman . Hij heeft de ene schenking van papa na de andere verbrast . Dan vertelde hij doodleuk aan Forbes dat hij 110 miljoen bezat , terwijl het er maar 5 waren . Zo heeft hij de ene lening na de andere gekregen die hij nooit heeft terugbetaald . Kom nou, jouw gewiekst zakenman kreeg het voor elkaar 3 casino's bankroet te laten gaan . In de jaren 80 heeft geen enkele zakenman in de V.S meer geld verloren dan jouw idool .

Lees meer