Oud-president Lula
AFP Oud-president Lula

Veroordeling Lula ook in beroep bevestigd

Het Supremo Tribunal Federal, het opperste gerechtshof van Brazilië, heeft een verzoek tot "habeas corpus" van oud-president Lula verworpen. De topman van de Arbeiderspartij (PT) dreigt nu over enkele weken in de cel te belanden. 

Toch blijft hij de grote favoriet voor de presidentsverkiezingen van oktober. Huidig -onverkozen- president Michel Temer van de rechtse PMDB-partij kampt immers met een ontstellend gebrek aan populariteit (zijn populariteit draait rond de drie procent) en wist zelf de cel wegens corruptie enkel te ontwijken door verdachte politieke dekking van het lagerhuis.

De vijf magistraten van het STF verwierpen unaniem het verzoek van Lula.
Eind januari was de 72-jarige, socialistische politicus reeds door een rechtbank in Porto Alegre in beroep veroordeeld tot 12 jaar cel wegens corruptie, het ontvangen van een appartement in ruil voor politieke gunsten. De zaak, die door Lula vierkant wordt ontkend, draait rond het uitgebreide Petrobras-schandaal dat de hele Braziliaanse politiek op zijn kop heeft gezet. Lula heeft zijn vervolging steeds bestempeld als een politiek proces. Hij noemt zichzelf dan ook een "politiek gevangene".

Het rechtsbeginsel 'habeas corpus' houdt in dat gevangenneming slechts mag volgen op gerechtelijk bevel. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • JEF JOOSSENS

    Jos Beverke, ik zie dat jij niet erg op de hoogte bent van de problematiek hier in Brazilie. Ik woon er nu 10 jaar en ik ben zeker geen soc, integendeel ik ben anti soc maar eerlijk is eerlijk en het is inderdaad een vuil politiek spel. Het is zelfs zo dat ze nu aan het zoeken zijn om Wagner die in Lula zijn plaats op gaat komen de doos in te draaien omdat men weet dat die met een gigantische meerderheid de verkiezingen gaat winnen.

  • jos beverke

    De rode corrupte zal niet gelukkig zijn.Zijn gedroomde tweede graai periode valt in duigen !

Lees meer