4 Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie

Verpleegster verliest been nadat ze fysieke klachten verwaarloost om coronapatiënten te helpen

Een verpleegster uit het Verenigd Koninkrijk die een aanhoudende pijn verbeet om coronapatiënten te kunnen helpen, heeft dat uiteindelijk moeten bekopen met een beenamputatie nadat een tumor werd ontdekt.

Sette Buenaventura, een zesentwintigjarige verpleegster, negeerde acht weken lang kramp in haar rechter kuit tijdens haar werk in het Salford Royal hospitaal.

Een scan in april onthulde een kwaad­aar­dig ge­zwel waardoor haar been moest worden geamputeerd tot boven de knie. “Werken als verpleegster betekent dat je je eigen pijnsymptomen aan de kant schuift omdat je bezig bent met het helpen van anderen... maar alles heeft een prijs”, zegt Sette.

De verpleegster, afkomstig uit het Engelse stadje Eccles in Greater Manchester had moeite met stappen door de pijn in haar been, maar ze ging ervan uit dat dit kwam door voortdurend recht te staan. “Wanneer Covid-19 toesloeg, werkten we keihard. We hadden geen tijd om ons zorgen te maken over pijntjes en kwaaltjes”, vertelt ze. “We stonden paraat op elk uur van de dag om iedereen te helpen die ons nodig had en ik hield sterk vast aan die toewijding.”

Op controle

Sette kreeg te horen dat het kankergezwel was uitgezaaid en de “afmeting had van een golfbal”. In mei vernam ze dat haar enige kans op overleven een beenamputatie was. “Toen ik te horen kreeg dat mijn been moest worden geamputeerd, sloeg ik in paniek. Maar omdat ik geen tijd had om na te denken, liet ik het gebeuren”, aldus Sette. “Ik draag steeds zorg voor mezelf en doe mijn best om gezond te zijn. Ik werk in de zorg en had nooit durven denken dat mij dit zou overkomen.”

Intussen heeft de moedige verpleegster een prothese gekregen. In november hoopt ze opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Ze wil vooral dat mensen leren uit haar verhaal. “Ik denk dat het heel belangrijk is voor iedereen met aanhoudende klachten om die te laten nakijken”, waarschuwt Sette tot slot.

4 Sette Buenaventura
RV Sette Buenaventura
4 Sette Buenaventura
RV Sette Buenaventura
4 Sette Buenaventura
RV Sette Buenaventura

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Marcella

    Jij bent een engel ,, bergen respect meid. Ook voor de hele zorgsector

  • ludo verbueken

    Knappe dame met twee of een been heb er alle begrip en respekt voor de dame schapo .je moet het maar mee maken en nog zo jong

Lees meer