2 Medisch personeel aan de spoedingang van  La Paz hospitaal in Madrid.
REUTERS Medisch personeel aan de spoedingang van La Paz hospitaal in Madrid.

Verpleger getuigt: “Het moeilijkste is het besef dat ons gezicht het laatste gezicht is dat patiënten zien voor ze sterven en dat we ze niet konden redden”

Het coronavirus slaat ongemeen hard toe in Spanje. De dodentol en het aantal besmettingen blijven fors oplopen. Voor het verplegend personeel zijn het erg zware tijden. Coronapatiënten die sterven, hebben hun gezicht als laatste gezien.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Alex Huertas werkt in het Príncipe de Asturias hospitaal Alcalá de Henares in de regio Madrid, zowat het epicentrum van de corona-uitbraak in Spanje. “Ons ziekenhuis staat nu bijna helemaal in het teken van de strijd tegen covid-19", zegt de 22-jarige verpleger.

Hij heeft amper tien seconden pauze gepakt om snel een glas water te drinken tijdens zijn lange shift in het hospitaal. Samen met drie collega’s werkt hij continu over om voor de coronapatiënten te zorgen. “Mensen zijn bang. We hebben een tekort aan personeel, mondmaskers en ander beschermingsmateriaal.”

De jongeman die nog maar negen maanden geleden is afgestudeerd, vertelt dat het vandaag - net zoals gisteren en eergisteren - een erg zware shift is geweest. “De situatie grenst aan het onmenselijke.”

2 Medisch personeel aan het La Paz hospitaal in Madrid
AFP Medisch personeel aan het La Paz hospitaal in Madrid

“Tranen in de ogen”

Hij heeft de energie van een twintiger, maar geeft toe dat de situatie zijn tol eist, zowel fysiek als emotioneel. “Ik zie veel mentale vermoeidheid bij mijn collega’s. Ze vertrekken na hun shift telkens met tranen in de ogen. We voelen boosheid, hulpeloosheid, wanhoop. Dit is zwaar voor iedereen.”

Ik krijg er kippenvel van. Dit wens je niemand toe

Alex Huertas

Het ergste, ongetwijfeld, zijn de levens die verloren gaan in een situatie van isolement omdat besmette patiënten geen contact meer kunnen hebben met hun dierbaren. “Je ziet ze alleen sterven. Het is heel moeilijk om naar huis te gaan en te beseffen dat het laatste gezicht dat ze hebben gezien voordat ze stierven het jouwe was, en niet dat van hun kinderen of kleinkinderen. En dat je ze bovendien niet kon redden.”

“Ik krijg er kippenvel van. Dit wens je niemand toe”, besluit de jonge verpleger.

De totale dodentol staat nu op 3.434 overlijdens in Spanje. Het totaal aantal besmettingen is toegenomen tot 47.610. Vooral de regio rond Madrid is zwaar getroffen. Enkel Italië telt tot op heden meer doden door het coronavirus, meer dan 6.800. Meer dan 5.300 Spaanse patiënten zijn genezen verklaard.

Lees ook:

”We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu echt weten (en wat nog niet) over covid-19 (+)

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wim CLAES

    het erge is dat , mocht het morgen opnieuw zich voordoen, de zuiderse landen weer niks kunnen doen.dat dit een wake up call is voor onze politici, dat ze uit hun droom komen van alles gat goed in lalaland.

  • albert vanhoutte

    Verschrikkelijk mensen zullen nu beseffen wat er belangrijk is in het leven toch wens ik iedereen sterkte als het voorbij is zal de mentaliteit van de mensen veranderen beste voor iedereen

Lees meer