UNKNOWN

Vertrouweling van Berlusconi moet zeven jaar de cel in

Het Hof van Beroep van Palermo heeft de veroordeling van senator Marcello Dell'Utri, een vertrouweling van premier Silvio Berlusconi, bevestigd, maar heeft zijn straf verminderd. Dell'Utri krijgt zeven in plaats van negen jaar cel voor medeplichtigheid aan de maffia.

Senator Dell'Utri, afkomstig uit Palerma, kreeg in december 2004 negen jaar voor zijn dubieuze verstandhouding met bepaalde maffiabazen van de Siciliaanse Cosa Nostra. Na zes dagen van beraad bevestigde het Hof van Beroep van Palerma zijn veroordeling voor "externe medeplichtigheid aan een vereniging van maffiose aard". Het hof ging niet in op de eis van het parket dat elf jaar cel vorderde.

In december 2009, tijdens de behandeling van het proces in beroep, beschuldigde een berouwhebbende maffioso, Gaspare Spatuzza, senator Dell'Utri ervan de "tussenpersoon en de redder in nood" te zijn geweest bij de voorbereidingen voor de verschijning van bepaalde personen die de Cosa Nostra gunstig gezind zijn op het politieke toneel.

Aanslagen
Spatuzza verklaarde dat Dell'Utri en premier Silvio Berlusconi de favoriete politieke gesprekspartners waren van zijn baas Guiseppe Graviano ten tijde van een reeks van maffia-aanslagen in Milaan, Firenze en Rome in 1993. Bij de aanslagen kwamen toen 10 mensen om en raakten een vijftigtal personen gewond.

Berlusconi verdedigde zich door de verklaring af te doen als een "complot" en "wraak" van de maffia tegen de Italiaanse regering, die hen, volgens Berlusconi, al het meeste bevochten heeft. (belga/gb)

Lees meer