VIDEO. Amerikaanse reporter geeft unieke kijk achter de schermen bij de taliban

De taliban controleert opnieuw grote bevolkingsgebieden in Pakistan en Afghanistan. Ze zijn ervan overtuigd dat hun moment komt en zijn klaar voor de overwinning. CNN-reporter Clarissa Ward kreeg na maanden onderhandelen de toestemming om het gebied dat in handen is van de islamitische beweging te bezoeken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Best opvallend dat de journaliste toegang kreeg, omdat de Verenigde Staten één van de grootste vijanden is van de taliban. Meer dan 2.000 Amerikaanse soldaten stierven de afgelopen 17 jaar tijdens het gevecht met de islamitische beweging. Nu de vredesgesprekken in Qatar met de VS in een stroomversnelling raken, voelen de taliban zich sterker dan ooit. Ze zijn ervan overtuigd dat zij de oorlog gaan winnen, wat ze daar ook voor moeten opofferen. 

De reden waarom de Amerikaanse reporter toegang kreeg, was dan ook om te tonen dat ze alles goed onder controle hebben. Ze kreeg welgeteld 36 uur de tijd en werd er goed in de gaten gehouden. Zo hield een districtleider van de buurt waar ze op bezoek was haar tegen omdat ze niet samen met de gouverneur buiten mocht lopen. Niet omdat ze een buitenlandse journaliste was, maar omdat ze een vrouw was. 

De oorlog is nog niet voorbij, want vorig jaar viel nog een recordaantal burgerslachtoffers. Zo’n 3.800 mensen lieten het leven door het oorlogsgeweld. Vrouwen vertellen dan ook dat armoede en de oorlog het leven daar zwaar maakt. Zij willen vrede.

De reportage die CNN kon maken, geeft een unieke inkijk bij de taliban in het noorden van Afghanistan.

Clarissa Ward in het Noorden van Afghanistan op bezoek bij de Taliban.
rv Clarissa Ward in het Noorden van Afghanistan op bezoek bij de Taliban.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kris Vansevenant

    Toch raar dat er mensen zijn die deel willen uitmaken van zo'n bizarre bekrompen wereld.

Lees meer