5

VIDEO. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

Gele hesjes houden drie maanden na ontstaan optocht

In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die gisteren een politieauto in Lyon hebben aangevallen. Ze bekogelen de auto onder meer met stenen en een knuppel. Een agente in de wagen filmde de agressieve actie van de demonstranten. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op sociale media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie. 

In de video is te zien hoe de politieauto -met sirenes aan- manoeuvreert op een drukke weg. Op en langs de weg lopen de zogeheten ‘gilets jaunes’, leden van de protestbeweging die al wekenlang iedere zaterdag de straat op gaat in Frankrijk. De gele hesjes gooien stenen naar de auto, ook wordt de politiewagen bewerkt met een knuppel. Een demonstrant springt zelfs op de motorkap. Uiteindelijk wordt de vrouw ontzet door haar collega's. 

Schamen

“Wie veroorzaakt nu eigenlijk geweld? Gele hesjes moeten zich schamen”, klinkt het onder meer op Twitter. Veel Fransen hebben het gehad met de vernielingen. Volgens recente opiniepeilingen vindt 56 procent van de Fransen dat de straatprotesten en blokkades van de gele hesjes moeten ophouden. Het is voor het eerst sinds de beweging opdook, dat de steun vanuit de bevolking tegenvalt. In alle peilingen tot dusver kregen de gele hesjes steun van een ruime meerderheid van de ondervraagden. Anderen steunen de beweging wel nog altijd en benadrukken dat niet alle demonstranten relschoppers zijn. 

Brandstofprijzen

De kolossale beweging ontstond uit protest tegen de forse stijging van brandstof- en energieprijzen en uit onvrede over liberale hervormingen. Daarmee wilde de regering van president Emmanuel Macron de klimaatverandering beheersen en de Franse economie vlot trekken. Maar veel Fransen zagen het als weer een belasting die de middenklasse, vooral buiten de steden, moet ophoesten en die de welgestelde Parijzenaars niet aantast. Nu zegt 64 procent van de ondervraagden dat de oorspronkelijke doelen van de ‘gele hesjes’ bij het protest naar de achtergrond zijn verdwenen.

Bij blokkades zijn al veel ongelukken gebeurd en wordt buitensporig veel geweld gebruikt. Sinds de eerste grote nationale protestzaterdag op 17 november zijn er elf doden gevallen. Bij ongeregeldheden vielen 2.900 gewonden, onder wie 1.050 agenten. 

Ook vandaag zijn de gele hesjes op straat gekomen. Duizend à tweeduizend demonstranten houden een voorlopig rustige protestmars in het centrum van Parijs. Het is de eerste keer dat de gele hesjes op een zondag samenkomen voor een manifestatie. Op die manier leggen ze de aandacht op het feit dat de beweging exact drie maanden geleden is ontstaan.

5 Beelden van de protestmars vandaag.
AFP Beelden van de protestmars vandaag.
5
EPA
5
EPA
5
AFP

25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mark Peeters

    Vuil crapuul maar vooral laf crapuul, in groep en aangezicht verstopt! En als ze opgepakt worden wenen als kleine kinderen!

  • Katrien Caers

    Een crapuul doet een geel hesje aan en dat wordt dan een geel hesje. Doe me niet lachen. Crapuul blijft crapuul wat ze ook aantrekken. Een echt geel hesje heeft geen enkele reden om zich te verbergen. Je moet beiden niet door elkaar halen.

Lees meer