VIDEO. Huis van drugsbaron Escobar live op Colombiaanse televisie tot ontploffing gebracht

Colombia heeft in de stad Medellin het gebouw waar de beruchte drugsbaron Pablo Escobar ooit woonde, opgeblazen, omdat het een toeristische trekpleister was geworden.

Het Monaco-gebouw stond in een welvarende buurt van de op één na grootste stad van Colombia, en werd vrijdag via een gecontroleerde maar tegelijk spectaculaire explosie in drie seconden vernield. Dat ging gepaard met een enorme wolk stof. De ontploffing werd live uitgezonden op televisie.

Escobar, die in de jaren 80 in het gebouw woonde, vergaarde jaarlijks miljarden dollars met de handel in cocaïne. Hij is verantwoordelijk voor ongeveer 6.000 moorden. Hij werd in 1993 op 44-jarige leeftijd neergeschoten op een dak in Medellin.

Het Monaco-gebouw was een van de stops bij toeristische rondleidingen over Escobars leven. Critici zeiden dat de rondleidingen het drugsgeweld van de jaren tachtig verheerlijkten, terwijl het aan duizenden mensen het leven kostte.

Medellin probeert de erfenis van Escobar van zich af te schudden. Voordat het gebouw werd neergehaald, stond het al onder politiebewaking en konden toeristen het enkel langs de buitenkant zien. Nu komt er een herdenkingspark ter nagedachtenis van de slachtoffers. “Dit betekent dat de geschiedenis niet zal worden geschreven in dienst van de daders, maar ter erkenning van de slachtoffers”, zei president Ivan Duque.

2 Medellin
AFP Medellin
2 Medellin
EPA Medellin

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer