‘Banged Up: Teens Behind Bars’
Channel 4 ‘Banged Up: Teens Behind Bars’

VIDEO. Probleemtieners bedekken vol afschuw neus bij bezoek aan mortuarium Amerikaanse gevangenis

De Britse televisiezender Channel 4 heeft een opmerkelijke documentaire uitgezonden waarbij acht probleemtieners een week lang werden opgesloten tussen echte criminelen in een Amerikaanse gevangenis. Doel was om hen te laten ervaren wat hen boven het hoofd hangt als ze hun levenswijze niet omgooien. Vooral het bezoek aan het mortuarium hakte er stevig in. (opgelet: de beelden kunnen schokkend zijn)

De acht tieners uit ‘Banged Up: Teens Behind Bars’ waren tussen 15 en 17 jaar oud en kwamen al allemaal in contact met het gerecht. Ze verklaarden zich akkoord om bij wijze van experiment een week te verblijven in een van de zwaarste gevangenissen van Florida: Brevard County Jail. Daar namen ze deel aan een speciaal programma: het ‘radical intervention programme’.

Obsceniteiten

Bij hun aankomst worden ze meteen naar het centrale deel van de gevangenis gebracht. Daar horen ze met een zichtbaar klein hartje hoe de gevangenen op de deuren van hun cel slaan en allerlei obsceniteiten naar hen roepen. “Ze wachten tot jullie binnenkomen, zodat ze misbruik van jullie kunnen maken”, klinkt het bij gevangenisluitenant Robbie Stokes.


De hele week moeten ze vervolgens in de keuken werken, de vuile was van de bijna 2.000 andere gevangenen doen en deelnemen aan zware fysieke trainingen. Het is evenwel hun bezoek aan het mortuarium van de gevangenis in de laatste aflevering die hen grote ogen doet trekken. Terwijl ze vol afschuw hun neus bedekken, krijgen ze onder meer de lijken te zien van vermoorde bendeleden en een glimp van hun organen die bewaard worden in potten. (lees hieronder verder)

“Als jullie ouders hier zouden aankomen, doen we het gordijn open en laten we jullie lichaam zien. Ze moeten jullie vervolgens identificeren. Je wordt op een plank gelegd of op een tafel. Het maakt niet uit welke kleren je draagt of hoe cool je bent, je zal hier liggen zoals al deze mensen”, legt een van de medewerkers van het mortuarium aan de ontstelde jongeren uit. “Dit is waar je terechtkomt als je de foute beslissingen maakt in je leven. Dit is wat er gebeurt. De geur die je nu ruikt, zal je voor altijd bijblijven. Je zal hem nooit meer vergeten.”

Het programma werd de afgelopen weken op gemengde reacties onthaald op sociale media. Maar waar sommigen het “een beetje extreem” vinden om jongeren naar een mortuarium te brengen, blijken de meesten het initiatief toe te juichen. “Excellent werk”, klinkt het onder meer. “Dit is een levensles die ze hopelijk nooit meer zullen vergeten.” en “Dit zouden we in de gevangenissen van Groot-Brittannië ook moeten doen met probleemjongeren.”

Studeren

De serie lijkt op het einde succes te hebben als de tieners een ander pad inslaan en eentje zelfs opnieuw gaat studeren. “Ik denk dat de tactiek gewerkt heeft, want hun houding is helemaal anders”, aldus een Twitteraar. Anderen zijn iets kritischer en vragen zich luidop af of ze niet een jaar opgevolgd kunnen worden om te zien of het wel degelijk blijft hangen. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ronny meuris

    Natuurlijk werkt dit niet. Daar kunnen ze achteraf stoer over doen tegen hun maten. Dit heeft net het tegenovergestelde effect.

  • johanneke li

    Met zo'n shoktherapie zal je aan hun reacties kunnen zien wie later beroepscrimineel wilt worden en wie niet, een goede zaak voor politie en gerecht om deze dan beter in het oog te houden, ook na hun vrijlating

Lees meer