VIDEO. Skiërtje (12) na veertig minuten levend vanonder lawine gered

“Klein mirakel dat hij nog leeft.”

Een 12-jarige jongen is levend vanonder een lawine gered in de Franse Alpen. Het kind lag ongeveer veertig minuten bedolven onder de sneeuw. Het is een klein mirakel dat hij nog leeft, zeggen de hulpdiensten. De overlevingskansen na een kwartier onder de sneeuw zijn immers miniem.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De tiener maakte deel uit van een groep van zeven skiërs die kort na de middag off-piste was gegaan. De wintersporters veroorzaakten allicht zelf de lawine die de jongen bijna het leven kostte. Hij lag zo’n veertig minuten bedolven onder de sneeuw.

Een speurhond kon het kind lokaliseren, waarna het door reddingswerkers werd bevrijd. De jongen liep een gebroken been op en werd voor verzorging naar een ziekenhuis in Grenoble overgebracht.

Volgens de hulpdiensten is het een klein mirakel dat het kind, dat geen lawinedetector bij zich had, nog leeft.

“Hij heeft veel geluk gehad dat de speurhond zijn exacte positie kon aanduiden”, zegt Patrice Ribes van het reddingsteam. Andere meevallers zijn dat hij niet tegen een rots werd geslagen, geen sneeuw in de mond kreeg en in zo’n positie kwam te liggen dat hij toch nog kon ademhalen.

Negentig procent van de lawineslachtoffers die langer dan vijftien minuten onder de sneeuw ligt, overleeft dat niet, wijzen de hulpdiensten er nog op.

Een 33-jarige Duitse snowboardster had gisteren nog minder geluk. Ze kwam in Oostenrijk om het leven nadat ze door een lawine was meegesleurd. Reddingswerkers konden de vrouw na 35 minuten uitgraven, maar hulp kon niet meer baten.

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Zo een mirakel is het niet, lichaam heeft dank zij de koeling geen schade geleden ,er zijn er die na 56 minuten onder water te hebben gelegen nadat ze door ijs gezakt waren gereanimeerd en volledig hersteld zonder gevolgen ,ook daar heeft de afkoeling goed werk verricht ,voor die 't niet weten ,bij hartoperatie's koelt men de patient ook naar 22 graden en legt men zelfs 30 minuten het hart stil om ver-volgens weer te reanimeren.

  • dirk driessens

    Ouders, en of verantwoordelijke van deze groep de reddingsactie volledig laten betalen zonder tussenkomst van de verzekering.

Lees meer