YouTube

VIDEO: Tornado trekt 'spoor van verwoesting' langs grens tussen Duitsland en Nederlands Limburg

Duitsland is woensdagavond opgeschrikt door een tornado. Die raasde door Viersen, een gemeente op amper 50 km van de Belgische grens. Beelden op sociale media tonen taferelen die we normaal vooral kennen van de windhozen in de Verenigde Staten. Plaatselijke autoriteiten spreken van een 'spoor van verwoesting'. Er zou al zeker één zwaargewonde geteld zijn. 

De daken van huizen werden beschadigd en bomen ontworteld, zo melden lokale media. "In Viersen-Boisheim zijn huizen dermate beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn", aldus een verklaring van de regionale overheid. Een 23-jarige man die uit zijn wagen viel, raakte zwaargewond door vallende takken en moest naar het ziekenhuis gevoerd worden, volgens nrw-aktuell.tv. Een brandweerman kreeg een elektrische schok.

De brandweer had de handen meer dan vol om de schade op te ruimen, volgens de politie. Heel wat wegen waren versperd. Ook de treinverbinding tussen Venlo in Nederland en Mönchengladbach was gesloten. De exacte omvang van de schade is momenteel nog onduidelijk. Volgens de politie duurde het noodweer 10 tot 15 minuten.

In het filmpje hieronder zie je de tornado over het huis van de filmer heen razen.

Volgens weerman Raymond Klaassen van Weerplaza is het geen kleintje, zo zegt hij aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. "In doorsnede is hij erg breed, breder dan gebruikelijk", klinkt het. Hij wijst er ook op dat het vrij bijzonder is dat dit soort tornado's in onze streken voorkomen.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Joshua Brown

    En toch maar blijven filmen, ondanks het gevaarte die over het huis waait.

  • Febe Chapin

    De opwarming is al bezig sinds vorige eeuw en die 1967 Oostmalle tornado gebeurtenis is tussen een periode wanneer de CO² niveaus van 6 naar 15 miljard ton aan klimmen waren, tussen 1950 en 1970. Tegenover 2 miljard ton in 1900 en 0.03 in 1800. Nu zitten we aan +40 miljard ton. Dus dat 1967 Oostmalle was tijdens één van de grootste stijgingen in een heel korte periode in (recente) geschiedenis.

Lees meer