6
AFP

VIDEO. Wegen ingestort na krachtige aardbeving in Alaska. Grote schade aan huizen, vliegverkeer opgeschort

De grootste stad van Alaska, Anchorage, is getroffen door een aardbeving. Het epicentrum lag 12 kilometer ten noorden van de stad, op een diepte van 43 kilometer, meldt het Amerikaanse geologische instituut USGS. Na de beving zijn verschillende zware naschokken gevoeld.

Veel schade en stroompannes

De aardbeving had een kracht van 7 op de schaal van Richter. Eerder was nog sprake van 6,7 maar het USGS heeft de kracht naar boven bijgesteld. De aardschok zorgde voor grote schade aan wegen, bruggen, huizen en gebouwen. Veel verkeerslichten werken niet meer en het verkeer wordt op veel plekken gehinderd.

 De politie heeft de handen vol en roept de inwoners van de stad op vooral niet de weg op te gaan, een veilige schuilplaats te zoeken en gas- en waterkranen dicht te draaien. Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Het luchtvaartverkeer van en naar Anchorage ligt stil omdat de verkeerstoren op de internationale luchthaven Ted Stevens is ontruimd. Woordvoerder Allen Kenitzer, van de federale luchtvaartautoriteit FAA, zegt niet te weten wanneer het vliegverkeer wordt hervat.

Vluchten naar Anchorage werden, nadat de verkeerstoren was ontruimd, omgeleid naar het zo’n 650 kilometer verder gelegen Kodiak. Telecommunicatie is op sommige plaatsen onmogelijk en her en der zijn er ook stroompannes.

Scholen dicht, lessen onderbroken

Meer dan honderd scholen hebben de lessen onderbroken en hun deuren gesloten. Aan ouders werd gevraagd om hun kinderen op te halen. De gebouwen moeten eerst gecontroleerd worden op mogelijke schade en gaslekken.

Ook veel overheidsgebouwen zijn dicht. De zware beving haalde de nieuwszender van CNN-partner KTUU uit de lucht. 

Tsunamiwaarschuwing

De politie heeft de handen vol en roept de inwoners van de stad op vooral niet de weg op te gaan, een veilige schuilplaats te zoeken en gas- en waterkranen dicht te draaien.

De autoriteiten gaven uit voorzorg een tsunamiwaarschuwing uit voor de kustgebieden rond Cook Inlet, de zeearm waar de stad aan ligt. Maar die is inmiddels weer opgeheven.

Hele huis trilt

Op beelden van de bewakingscamera van Eric Nelius uit Palmer, op zo'n 70 kilometer ten noordoosten van Anchorage, is te zien hoe zijn vrouw in de keuken verrast wordt door de aardbeving en op zoek gaat naar hun zoon, terwijl het hele huis trilt en beeft. Nelius bevond zich op dat ogenblik meer dan 500 kilometer verder noordwaarts in Fairbanks. Ook daar was de beving te voelen.

Schuilen in gebouw

Prem Niroula filmde hoe mensen in een bevend gebouw onder de deurposten gingen staan uit schrik voor instortingen.

Onder tafels

In onderstaande video is te zien hoe leerlingen van een school onder tafels schuilen.

Trump: “Jullie zijn door ‘een zware’ geraakt”

De Amerikaanse president Donald Trump is op de hoogte gebracht van de aardbeving en volgt de situatie op de voet, zegt zijn woordvoerster. Trump bevindt zich momenteel op G20-top in Buenos Aires.

Trump tweette dat de federale overheid “kosten noch moeite zal sparen” om Alaska te helpen. “Jullie zijn door ‘een zware’ geraakt”, schreef hij. Ook riep hij inwoners op de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.

6
AFP
6
EPA
6
AFP
6
REUTERS
6
REUTERS

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    In Alaska zijn ze al een tijd lang proefboringen aan het doen om gas te winnen uit verbrijzelde rotsen. Daardoor wordt de ondergrond letterlijk en figuurlijk aan flarden geholpen. Zo hebben de bouwsektor, advokatenkantoren en de verzekeringswereld weer werk voor een tijdje.

  • Marc Baeyens

    Hopenlijk blijft de caldeira van Yellow Stone rustig.

Lees meer