2 Minister van Justitie William Barr maakte maandag bekend dat ze vier Chinese hackers aanklagen.
AP Minister van Justitie William Barr maakte maandag bekend dat ze vier Chinese hackers aanklagen.

Vier Chinese hackers aangeklaagd voor datalek Equifax

In de Verenigde Staten zijn vier Chinese hackers aangeklaagd in verband met het datalek bij het kredietbureau Equifax in 2017. Dat heeft minister van Justitie William Barr maandag op een persconferentie bekendgemaakt. Gevoelige data van bijna 145 miljoen Amerikanen werd toen gestolen. 

De vier hackers zijn leden van het Chinese leger. Het betrof “een van de grootste datalekken uit de geschiedenis”, zei Barr. Sinds begin september 2017 waren er in de VS alleen al ongeveer 145 miljoen slachtoffers.

De hackers hebben onder meer toegang gekregen tot bijna 146 miljoen socialezekerheidsnummers. Ze verkregen ook nummers van rijbewijzen, adressen, minstens 147 miljoen namen en geboortedata, en 209 miljoen nummers van kredietkaarten en hun vervaldata.

2
EPA

Economische waarde

Het is data die gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot andere gegevens zoals medische dossiers of bankaccounts. “De gegevens hebben economische waarde en kan China helpen bij het maken van artificiële intelligentie”, zei Barr tijdens de persconferentie.

De hackers waren al in mei 2017 binnengedrongen in het netwerk van Equifax en konden 76 dagen lang hun ding doen. Eind juli rook het bedrijf onraad en begin augustus contacteerde het de FBI. Maar het bedrijf verwittigde het publiek pas in september. Het lek lokte een debat uit over de rol die kredietbureaus spelen in het verstrekken van leningen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer