Interim-premier Pedro Sánchez.
AP Interim-premier Pedro Sánchez.

Vierde parlementsverkiezingen in Spanje in vier jaar tijd

In Spanje worden zondag voor de tweede keer dit jaar parlementsverkiezingen gehouden. Interim-premier Pedro Sánchez riep in september verkiezingen uit, omdat hij niet voldoende steun in het parlement kon vinden om een regering te vormen na de verkiezingen in april.

Sánchez won met zijn Socialistische Partij (PSOE) de vorige verkiezingen met 123 van de 350 zetels. Verkiezingsmoeheid in Spanje lijkt een bepalende factor te worden zondag. Het zijn de vierde parlementsverkiezingen in vier jaar. De Spaanse krant El Pais schrijft dat er 30 procent minder aanmeldingen zijn om schriftelijk te kunnen stemmen. Spaanse media verwachten dat de opkomst aanzienlijk lager zal zijn dan in april.

PSOE lijkt weer de favoriet om de verkiezingen te winnen. Sánchez heeft sinds hij interim-premier is geworden in juni vorig jaar veel maatregelen doorgevoerd zoals de verhoging van het minimumloon. Ook het extreemrechtse Vox lijkt een van de grote winnaars te worden zondag. In april kreeg de partij nog 24 zetels en uit de peilingen blijkt dat de partij van Santiago Abascal dat aantal kan gaan verdubbelen.

Onrust Catalonië

Het linkse Podemos en Ciudadanos (centrumrechts) hebben aangegeven dat ze bereid zijn mee te werken om een nieuwe regering te kunnen vormen. De rechtse Volkspartij (Partido Popular) hoopt op een stijging nadat de partij veel zetels verloor in april. Dat kwam door een nieuwe rechtse koers en door het corruptieschandaal waardoor toenmalig premier Mariano Rajoy in juni 2018 werd afgezet na een motie van wantrouwen.

De onrust in Catalonië is een belangrijk thema tijdens de campagnes. Waar premier Sánchez eerder nog in gesprek trad met de Catalaanse leider Quim Torra, slaat hij nu een strengere toon aan. Zo wil hij kiezers weglokken bij Ciudadanos.

El Pais schrijft dat het electoraat waarschijnlijk weer net zo verdeeld is als in april, wat het vormen van een regering weer lastig maakt.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Casteels

    Vreemd, Raf Janssens, want Spanje bewijst net dat nieuwe verkiezingen niks oplossen als een conflict muurvast zit. Het enige dat moet gebeuren, is dat een paar partijen een bocht maken. Zoals Koen Geens (CD&V) en Sophie Milmès (MR) vandaag doen, met hun gelijklopende verklaringen "een regering zonder de NVA is voor ons geen probleem".

  • raf janssens

    En wanneer mogen wij terug gaan kiezen? Ik sta te popelen.

Lees meer