De familie bij een foto van een van de slachtoffers van het koelwagendrama in Essex.
AFP De familie bij een foto van een van de slachtoffers van het koelwagendrama in Essex.

Vietnam vraagt families te betalen voor repatriëring slachtoffers koelwagendrama Essex

De families van de 39 Vietnamese burgers die dood zijn aangetroffen in een koelcontainer in Groot-Brittannië, zullen de kost van de repatriëring voor hun rekening moeten nemen. De Britse en Vietnamese regeringen zullen die kost niet betalen, aldus Bui Huy Cuong, vicevoorzitter van het Volkscomité van het district Can Loc, waar de families van tien van de slachtoffers wonen.

"De gemeentelijke autoriteiten zullen vandaag samenwerken met de gezinnen en hun vragen hun keuze te maken", aldus de vicevoorzitter. "We kunnen hen enkel steunen om de assen of lichamen van de luchthaven naar huis te brengen."

De vader van een van de slachtoffers zei aan het Duitse persagentschap DPA dat de beslissing van de regering hem veel pijn en verdriet berokkende. "Als de regering de kost niet draagt, hebben we geen keuze dan zelf te betalen", klonk het. "We hebben nu geen cash." 

De vertraging van de repatriëring had volgens mediaberichten vorige week te maken met verwarring over wie die zou betalen: de nabestaanden of de Vietnamese of Britse regering.

De 39 mensen werden op 23 oktober dood aangetroffen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer in Grays, nabij Londen in het Engelse graafschap Essex.

LEES OOK: Terwijl 39 transmigranten stierven, redde grotere groep het wel (HLN+)

BEKIJK OOK: Jacht op twee broers na vondst 39 doden in koelwagen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • piet devlieger

    Het is toch niet meer dan logisch dat de familie betaalt zeker ? Ook voor alle andere kosten die veroorzaakt werden zouden ze de rekening moeten krijgen. Dat zou er wellicht al een pak anderen van weerhouden om hetzelfde als die migranten te proberen.

  • lukas wouters

    Het is hard voor deze mensen na hun verlies nog eens de repratriering te moeten betalen. Echter, zal dit hopelijk mensen doen afzien van deze vorm van "wrede" emigratie.

Lees meer