2 De mama van Anna Bui Thi Nung (19) steekt een kaars aan bij een foto van haar vermiste dochter.
AFP De mama van Anna Bui Thi Nung (19) steekt een kaars aan bij een foto van haar vermiste dochter.

Vietnamees slachtoffer drama in Essex verbleef in Brussel: “Ik dacht dat het leven in Europa roze was, maar het blijkt zwart te zijn”

De bestuurder van de koelwagen waarin woensdag in Engeland 39 lijken zijn ontdekt, blijft in de cel, zo meldt de politie van Essex vandaag. De Britse politie heeft intussen ook documenten naar Vietnam gestuurd voor de identificatie van enkele van de doden. Een van de mogelijke slachtoffers, Anna Bui Thi Nhung, zou vanuit Vietnam naar Berlijn en Brussel zijn gereisd, vóór op een onbekende plaats in de koelcontainer te zijn gestapt waarin ze de dood vond. Dat vertelden familieleden aan de Britse krant ‘Daily Mail’. Het Ierse Crimineel Vermogensbureau voerde naar verluidt al een jaar lang een geheim onderzoek naar de bende mensensmokkelaars. 

De politie ging er eerst van uit dat alle slachtoffers Chinezen waren, maar er kwamen meer en meer aanwijzingen omtrent Vietnamezen die in de koelwagen zouden hebben gezeten. Intussen probeert men de slachtoffers te identificeren, aan de hand van hun gebit, vingerafdrukken, DNA, tattoos, littekens, juwelen, kleren of andere bezittingen zoals een gsm. Iedereen zou een tas, kleren en andere zaken bij zich hebben gehad, aldus SkyNews. In totaal heeft de politie meer dan 500 voorwerpen om naar te kijken.

Verbleef een van de slachtoffers in Brussel?

Volgens The Daily Mail zou de negentienjarige Anna Bui Thi Nhung meer dan 8.000 pond hebben betaald om vanuit het Aziatische land in Groot-Brittannië te raken, om daar in een nagelstudio te kunnen werken. Zij zou in augustus eerst naar China zijn gereisd en dan op een onbekende manier naar Berlijn, dat volgens de krant de laatste jaren meer en meer een uitvalsbasis is geworden voor Vietnamezen en andere migranten die in Groot-Brittannië een nieuw leven willen beginnen. “In Vietnam dacht ik altijd dat het leven in Europa roze was, maar het blijkt zwart te zijn”, schreef ze toen ze er verbleef.

“Ik voel me eenzaam op de plaats waarvan ik altijd gedroomd heb”, schrijft ze op 25 september. Het is echter onduidelijk waar Nhung zich toen bevond. Eind oktober was ze in Brussel, zo bleek uit foto’s die het meisje heeft gepost. Ze poseert er bij het beursgebouw, op andere foto’s is ze in de Auguste Ortsstraat te zien. Ook postte ze foto’s met bubble tea in haar hand.

De jonge Vietnamese zou dan volgens haar familie in de fatale koelcontainer hebben gezeten die vanuit Zeebrugge de Noordzee is overgestoken.

Bloedstalen

De dossiers van vier slachtoffers zijn inmiddels overgemaakt aan Hanoi. Bui Thanh Son, de viceminister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Vietnam nu zal proberen om over te gaan tot de identificatie van de slachtoffers. Er werden onder meer bloedstalen genomen bij Vietnamezen die melding hadden gemaakt van vermiste familieleden. Die stalen zullen vergeleken worden met het DNA-materiaal van de slachtoffers.

Volgens het blad VnExpress zijn zeker 24 Vietnamese families betrokken. Er zijn tien mensen vermist in Ha Tinh en veertien in Nghe An, twee centraal gelegen provincies. 

Nguyen Xuan Phuc, de Vietnamese eerste minister, heeft zaterdag alvast een onderzoek bevolen naar de mensensmokkel. In Nghe An werden ook vier mensen opgepakt bij een actie tegen twee mensensmokkelnetwerken. Er werd niet meegedeeld of er een verband is met het Britse onderzoek.

2 Een sketch van Maurice Robinson (25) op een videolink in het Chelmsford Magistrates' Court vandaag.
AP Een sketch van Maurice Robinson (25) op een videolink in het Chelmsford Magistrates' Court vandaag.

De 25-jarige Maurice Robinson uit Noord-Ierland die gearresteerd werd vlak na de ontdekking van de dode lichamen, verscheen vandaag via een videolink voor een rechtbank. Die bepaalde dat hij in de gevangenis moet blijven op beschuldiging van 39-voudige doodslag, samenzwering voor mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie, alsmede witwassen van geld. Die beschuldigingen dateren van zaterdag. Ondertussen kwamen daar volgens Sky News het verwerven en verbergen van criminele eigendom bij.

Bende

De rechtbank hoorde volgens meerdere Britse en Ierse media dat de Noord-Ier deel uitmaakt van een internationale mensensmokkelbende die grote aantallen migranten illegaal Groot-Brittannië heeft binnengebracht. Zijn betrokkenheid zou van december dateren, een groot aantal leden van de bende is nog voortvluchtig, voerde de openbare aanklager aan.

Robinson is vandaag niet gevraagd al of niet schuldig te pleiten, aldus ITV News. Dat gebeurt bij zijn volgende verschijning voor een rechtbank op 25 november. Robinson bevestigde tijdens de zitting enkel zijn naam, adres en geboortedatum. Zijn advocaat heeft geen vrijlating op borg gevraagd.

De Britse regering stuurt intussen bijkomende immigratieofficieren naar de haven van Purfleet en de Belgische haven. “De tragische gebeurtenissen tonen aan dat we veel meer moeten doen. We zullen criminelen die zich met illegale migratie inlaten meedogenloos aanpakken”, aldus de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

Bekijk ook: Vietnamese families op zoek naar vermiste kinderen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jeroen Van Simaeys

    Een land die de illegale migratie jarenlang in de borst werkt komt nu met oordelen. Hadden die mensen geen reden gehad om te vluchten leefden ze nu nog. Wat een hypocriet wereldje.

  • krista notelaars

    Anna Bui Thi Nhung heeft meer dan 8.000 pond betaald, dit is 9272 euro of 370.000 bf terwijl een vliegticket one way 650 euro kost, die mensen worden ginds nogal aangepord met valse beloftes om naar hier te komen wanneer ze er zoveel voor betalen, men zou beter in ieder land campange voeren dat Europa niet de beloofde landen zijn.

Lees meer