Politieagenten controleren auto's die na de aanslag Straatsburg in- en uitgingen.
Christoph Schmidt/dpa Politieagenten controleren auto's die na de aanslag Straatsburg in- en uitgingen.

Vijf arrestaties om mogelijke wapenlevering voor aanslag in Straatsburg

De Franse politie heeft vandaag in Straatsburg drie mannen en twee vrouwen opgepakt in verband met de aanslag in die stad op 11 december vorig jaar. Dat is bij gerechtelijke bronnen vernomen. Mogelijk leverden zij de wapens aan de aanslagpleger.

De 29-jarige Chérif Chekatt schoot toen op een kerstmarkt om zich heen, waardoor vijf mensen om het leven kwamen. Elf personen raakten gewond. De opgepakte verdachten, tussen de 23 en 46 jaar oud, zouden wapens, munitie en een granaat aan Chekatt hebben geleverd, meldt Le Parisien. Eén van hen zat al in de gevangenis.

In december werd een 38-jarige man aangehouden, die een bekende van aanslagpleger Chekatt zou zijn. Hij heeft mogelijk een rol gespeeld bij de levering van het vuurwapen dat werd gebruikt. Chekatt, een bekende van justitie, werd na een klopjacht door de politie doodgeschoten.

“Opportunisme”

Op een geheugenstick, die toebehoorde aan Chekatt en die na de aanslag werd gevonden, is te zien hoe hij trouw aan terreurorganisatie Islamitische Staat zwoer. Kort na zijn dood eiste IS de aanslag op. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner deed dat af als “opportunisme”.

Diezelfde maand werden 
nog twee andere verdachten opgepakt, die mogelijk betrokken waren bij de wapenlevering. Ook werden zes familieleden van de dader aangehouden, onder wie zijn ouders en broers. Zij werden later weer vrijgelaten.

In februari pakte de politie opnieuw drie mannen op, op verdenking van medeplichtigheid bij de aanslag. De 
mannen van 32, 34 en 78 jaar oud werden in voorlopige hechtenis gezet. Ze werden eveneens verdacht van bezit en handel in wapens in verband met terrorisme.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer