Vijf miljoen euro ontwikkelingssteun voor politie in Burundi

België en Nederland hebben samen vijf miljoen euro vrijgemaakt voor de professionalisering van een nationale politiemacht in Burundi. Dat is gisteren vernomen uit diplomatieke bron.

België neemt 3 miljoen voor zijn rekening, onze Noorderburen 2 miljoen euro. Het project zal uitgevoerd worden door het Belgische Ontwikkelingsagentschap BTC, in samenwerking met het ministerie van openbare veiligheid en de politie van Burundi.

De bedoeling is in het Afrikaanse land een "democratisch en modern" politiekorps te ontwikkelen. Ook in het verleden leverde België al een bijdrage, met als resultaat een nabijheidsbeleid en organisatorische audits. "Maar er zijn nog heel wat uitdagingen", luidt het bij de ambassade.

In Burundi lopen de politieke spanningen op, volgend jaar vinden er verkiezingen plaats. België en Nederland willen "goed bestuur" promoten en op politievlak vertaalt zich dat in een controleorgaan voor de politie. Het gaat om een intern onderzoeksorgaan dat moet toezien op mogelijke uitwassen en respect voor de mensenrechten.

Lees meer