4 Priester Jose Antonio leidt een korte ceremonie op de begraafplaats van Almudena in Madrid.
EPA Priester Jose Antonio leidt een korte ceremonie op de begraafplaats van Almudena in Madrid.

Vijf minuten en dan de volgende: zo zien begrafenissen er nu uit in Madrid

Elke twee minuten een overlijden. Dat is de trieste realiteit vandaag in Spanje, een van de landen die het zwaarst geteisterd worden door het nieuwe coronavirus. Meer dan 13.000 doden zijn er intussen te betreuren en begrafenisondernemers kunnen het werk niet bijhouden. Dat is te merken aan de dramatische manier waarop mensen afscheid moeten nemen van hun geliefden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een drive-in. Daar heeft het eigenlijk nog het meeste van weg op de begraafplaats van Almudena in Madrid, een van de grootste van West-Europa. Gemiddeld elk kwartier rijdt er een lijkwagen voor aan de kapel. Vervolgens komt er een priester - meestal uitgerust met een mondmasker - naar buiten, want begrafenissen binnen zijn niet langer toegestaan. Hij begroet de familie onder een overkapping. Die familie bestaat maximaal uit drie personen. Meer is niet toegelaten door de overheid.

Houten kist

De priester prevelt enkele woorden en zegent daarna de eenvoudige houten kist zonder dat de koffer van de lijkwagen opengaat. De familie kijkt vanop een afstand toe. Ook zij dragen een mondmasker en vaak handschoenen. Alles samen duurt de ceremonie misschien vijf minuten. Iets verderop staat vaak al een volgende begrafeniswagen te wachten.


De kist wordt vervolgens naar de begraafplaats of het crematorium gebracht. Als de kist langzaam in de aarde verdwijnt is er alleen een oorverdovende stilte te horen. Op het geluid van de spades en de vogels na. Er zijn geen bloemen. Er is geen menselijke warmte. Daarna is alles voorbij.

(Lees verder onder de foto’s)

4 Sommige kisten worden naar het crematorium gebracht, zoals deze.
AP Sommige kisten worden naar het crematorium gebracht, zoals deze.
4 Anderen worden op het kerkhof begraven.
AP Anderen worden op het kerkhof begraven.

“Je kan het aan de gezichten van de mensen zien”, vertelt priester Edduar aan een reportageploeg van de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Het onmeetbare verdriet. Ik probeer hen nabij te zijn. Ik zeg hen dat ze niet alleen zijn. Soms wordt het me zelf ook te veel. En dan huil ik.”

Hetzelfde verhaal bij de grafdelvers. Zij werken in groepjes van vier en waar ze vroeger elk vier overledenen begroeven per dag, zijn dat er nu een dozijn of meer. De eenzaamheid van de families van de overleden raakt hen ook. “Nog meer dan de angst om besmet te raken”, vertelt een van hen aan de Spaanse krant El País. “Het is vreselijk om mensen de begrafenis van hun geliefde te zien filmen, zodat ze het later aan de rest van de familie kunnen tonen.”

Surreële taferelen 

In het stedelijke mortuarium M30 zijn soortgelijke surreële taferelen te zien. Tijdens een normale week komen daar zo’n 200 kisten aan, nu zijn dat er 200 per dag. Ze worden met vorkheftrucks aangevoerd en meteen ontsmet met bleekmiddel.

4 Deze ijspiste in Madrid moet dienst gaan doen als tijdelijk mortuarium. Alle voorbereidingen worden getroffen.
AFP Deze ijspiste in Madrid moet dienst gaan doen als tijdelijk mortuarium. Alle voorbereidingen worden getroffen.

Honderden kisten staan te wachten. Op de deksels een wit papier, waarop telkens de naam van de overledene staat en of het om een Covid-19-patiënt gaat of niet. Ook hier heerst de pijn van het geen afscheid kunnen nemen. “Een lichaam gaan ophalen is het moeilijkst van al”, aldus chauffeur José Luis Pérez. “Je staat dan voor huilende familieleden, die de overledene niet mogen aanraken. Ze mogen ook niet bij hen waken. Dat laat diepe sporen achter.”

De Spaanse hoofdstad is het epicentrum van de coronabesmettingen en goed voor ongeveer 40 procent van alle Spaanse overlijdens. De mortuaria liggen er vol en intussen worden ook twee ijspistes gebruikt als tijdelijke dodenhuizen.

Lees ook: Onze opinie. Het klinkt harteloos, maar onze regering moet dringend aanpak kiezen voor leven na corona (+)

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Henri Hendriks

    Je moet niet alles geloven wat ze op TV zeggen. Veel fake news.Ik woon in spanje en het enige wat ze nog kunnen doen is ons opsluiten. Want voor de rest mogen we al 4 weken niet meer buiten komen. Dan is het in belgie nog een paradijs zonder maatregelen.

  • Wendy Van Meel

    Echt verschrikkelijk. Ze hebben veel te lang gewacht met maatregelen. We zagen de taferelen al weken in China. En toch bleven mensen hun ding doen desondanks de waarschuwingen. De schuld van Italië en Spanje zelf dat ze zo lang te lax zijn geweest en denken dat het hun niet over komt. En je ziet wel. Dom dom dom.... zelf gezocht.

Lees meer