AP

Vijfde executie in vijf maanden met controversieel product in Missouri

In de staat Missouri in de Verenigde Staten is voor de vijfde keer in vijf maanden tijd iemand geëxecuteerd met een controversieel product. Dat zeggen de gevangenisautoriteiten.

Jeffrey Ferguson, 59 jaar oud, is doodverklaard door een intraveneuze injectie met pentobarbital om 0.11 uur lokale tijd (6.11 uur in België), zei Mike O'Connell, woordvoerder van de gevangenissen in Missouri.

Ferguson werd terdoodveroordeeld voor kidnapping, verkrachting en de doodslag van een meisje van 17 jaar in 1989 in een voorstad van Saint-Louis. Het lichaam van de adolescente werd dertien dagen nadat ze ontvoerd werd in een tankstation teruggevonden. Een medeplichtige pleitte schuldig en werd veroordeeld tot levenslang met de mogelijkheid tot vrijlating.

"Klaar om te vertrekken"
"Ferguson was alcoholverslaafd op het moment van de misdaad en is erg veranderd in de gevangenis", zei zijn advocaat Jen Herndon. "Hij werd zeer gelovig en hij is klaar om te vertrekken", zei Herndon kort voor de executie. "Ik denk dat hij het meest klaar is van al mijn cliënten."

In zijn laatste beroep, voor het Hooggerechtshof, stelde de veroordeelde dat het verdovingsmiddel waarmee hij zou geëxecuteerd worden, geproduceerd wordt door een op federaal niveau niet goedgekeurde apotheker. De autoriteiten van Missouri weigerden de naam te onthullen. Ferguson zei dat de injectie met dit pentobarbital ongrondwettelijk leed zou kunnen veroorzaken, volgens de juridische documenten.

Tekort
Sinds de weigering van Europese producenten om het meest courante verdovingsmiddel voor menselijke executies (pentobarbital) te leveren, wordt Missouri geconfronteerd met een tekort aan barbituraten. Ook in andere staten is dat geval. Ze doen een beroep op nieuwe leveranciers of producten die niet gehomologeerd zijn op federaal niveau.

Het gaat om de vijde executie in vijf maanden tijd in Missouri met een product dat gefabriceerd werd door een van de laboratoria die het federaal agentschap weigert te homologeren. Het aantal executies nam recent toe in de staat in het centrum van het land, aan een ritme van een per maand. De volgende executie staat gepland in april.

Lees meer