Cacaoboeren in Ivoorkust.
EPA Cacaoboeren in Ivoorkust.

Vijftigtal jonge slachtoffers van mensenhandel gered op plantage in Ivoorkust

Achtenveertig West-Afrikaanse kinderen, slachtoffers van mensenhandel op een cacaoplantage in Ivoorkust, zijn begin juni gered bij een grote politieoperatie. Dat zegt een bron bij de veiligheidsdiensten.

De slachtoffers waren tussen 5 en 16 jaar. Ze werden gebruikt als "arbeiders" op de rijke plantages van San Pedro, in het zuidwesten van het land, waar ook de grootste cacaohaven ter wereld gelegen is, zo zei het hoofd van de politie van San Pedro, Seydou Ouattara.

Interpol zegt in een persbericht dat de kinderen in "extreme, uiterst gevaarlijke omstandigheden aan het werk waren". Ze zijn afkomstig uit Burkina Faso, Guinée, Mali en het noorden van Ivoorkust. Sommigen zegden dat ze al een jaar aan de slag waren. Regelmatig zouden ze lange dagen moeten kloppen hebben, "zonder salaris of onderwijs".

Meer dan honderd politieagenten, gendarmes en beambten van het ministerie van Waters en Bossen namen deel aan de operatie. Een honderdtal verdachten van mensenhandel werden opgepakt. "Tweeëntwintig mensenhandelaars werden voor de rechtbank geleid", zei Ouattara.

Kinderarbeid in cacaosector
Veel kinderen die het slachtoffer van mensenhandel worden in de regio komen uiteindelijk in Ivoorkust terecht. Het land is een van de belangrijkste producenten van cacao ter wereld. In de Ivoriaanse cacaosector zijn 300.000 à 1 miljoen kinderen aan het werk, zegt het International Cocoa Initiative (ICI), dat door de chocolade-industrie werd opgericht om te strijden tegen kinderarbeid. Volgens ICI leveren sommigen slechts occasioneel een bijdrage, maar gaat het bij anderen om dwangarbeid.

Lees meer