Viktor Staudt
RTL Late Night Viktor Staudt

Viktor (50) die jarenlang streed tegen zelfmoord stapt zelf uit leven: “Niemand zag dit aankomen”

Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft met groot verdriet kennisgenomen van het plotse overlijden van Viktor Staudt. De 50-jarige Nederlander overleefde eind jaren negentig een zelfmoordpoging op een treinstation en zette zich daarna jarenlang in voor mensen die, net als hij, worstelen met depressieve en suïcidale gevoelens. Staudt overleed in de nacht van zaterdag op zondag aan de gevolgen van zelfdoding, bevestigt psychiater Bram Bakker aan onze collega’s van AD.nl.

Staudt, geboren in Delft en opgegroeid in Brabant, schreef samen met Bakker een boek over zijn poging uit het leven te stappen, gaf in binnen- en buitenland lezingen aan hulpverleners over zijn ervaringen en verscheen in diverse talkshows met zijn aangrijpende levensverhaal, waaronder De Wereld Draait Door. Staudt groeide zo uit tot een belangrijke inspiratiebron voor mensen die, net als hij, worstelen met depressie en zelfmoord.

“Wij vinden het een tragisch overlijden”, meldt een woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie. “Het is buitengewoon verdrietig voor de nabestaanden en voor de mensen die hoop hebben geput uit zijn boeken en televisieoptredens. We kunnen ons voorstellen dat dit nieuws mensen raakt. Wanneer mensen hiermee worstelen, kunnen ze altijd contact met ons opnemen.”

Tekst gaat verder onder deze tweet

Toerekeningsvatbaar

Met zijn boek Het verhaal van mijn zelfmoord met als ondertitel Hoe ik mijn angsten en depressies overwon probeerde Staudt mensen te behoeden voor de fout die hij in zijn ogen gemaakt had. Psychiater Bram Bakker, die veel met de Brabander samenwerkte en het voorwoord schreef, noemde het bij de lancering een belangrijk boek.

“Het komt niet vaak voor dat iemand zo’n weloverwogen poging doet en het overleeft. Zelfmoord gebeurt meestal impulsief. Viktor beseft dat hij op dat moment niet toerekeningsvatbaar was. Dat sluit naadloos aan bij mijn aanpak. Als mensen beseffen dat hun klachten goed behandelbaar zijn, is er veel gewonnen”, zei hij in 2012 aan AD.nl.

“Ik was klaar met vechten”

Staudt zelf zei eerder over zijn mislukte zelfmoordpoging uit 1999 (toen hij 30 jaar was): “Ik had jarenlang alles geprobeerd: de huisarts, de psychiater, kalmerende medicijnen, hardlopen en zwemmen, maar niets hielp. Ik was klaar met vechten. Ik zag geen andere oplossing meer. Op het moment zelf voelde ik me in balans. Ik had het besluit genomen en dat gaf rust. Vreemd, want het is natuurlijk niet normaal om op je fiets te stappen, naar het station te rijden en vervolgens voor de trein te springen.”

Geschrokken

Bram Bakker laat in een reactie weten geschrokken te zijn van het nieuws. Volgens hem zag niemand deze beslissing aankomen. “Het stemt me intens verdrietig, vooral omdat ik zeker weet dat hij dit einde eigenlijk niet wilde”, vertelt hij. Bakker maakt zich zorgen. 

“Ik vrees dat de dood van Viktor een stuk bedreigender is dan als een willekeurige bekende Nederlander besluit uit het leven te stappen. Viktor was een voorbeeld voor zoveel mensen. Dit zal een diepe impact hebben op de mensen die, net als hij, iedere dag strijden tegen dit soort gevoelens.”

Ik vrees dat de dood van Viktor bedreigend is

Bram Bakker

Eenzaamheid

IFOTES, een internationale organisatie van verschillende hulptelefoonlijnen, denkt met positieve herinneringen terug aan Viktor. “Lange tijd en met grote vrijgevigheid wijdde hij zijn leven aan het overbrengen van zijn ervaringen aan al diegenen die bij hem kwamen: mensen in nood, getroffen ouders en gezinnen die worstelen met hun verlies, hulplijnen, geestelijke gezondheidswerkers, studenten en burgers. Viktor vertelde ons veel over zichzelf en zijn kwetsbaarheid, hij raakte ons diep en inspireerde ons met zijn moed en menselijkheid.”

In een toespraak op het IFOTES-congres in Udine, begin juli, sprak Viktor over de eenzaamheid die al vanaf jonge leeftijd voelde. Zijn toespraak ging onder andere over het begeleiden van jonge mensen en eindigde met deze woorden: “Misschien kan ik hun eenzaamheid niet wegnemen - of zelfs mijn eigen eenzaamheid - maar voor een moment kan ik ze minder alleen laten voelen. Geef ze hoop dat er waarschijnlijk een oplossing is. En geef ze de moed om vooruit te gaan, naar betere tijden.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel De Blay

    Het feit dat je wordt geboren is al een wonder op zich. Hadden je ouders niet op het juiste moment besloten om een kind te maken dan bestond je gewoon niet. Het feit dat je bestaat is het resultaat van tienduizenden generaties die op het juiste ogenblik een kindje hebben verwekt. Het is alsof je in een lottotrommel met 1000000 balletjes er de juiste combinatie hebt van 20 hebt uitgehaald. En dan zelfmoord plegen ???? Dat is eigenlijk egoistisch, want je vermoord al je generaties na jou.

  • Maria Scheuts

    Zelfdoding is best aannemelijk, want lijden is steeds een eenzame gebeurtenis, omdat niemand jouw lijden kan overnemen. Erover praten lost weinig op. Bovendien blijven mensen graag weg bij iemand die lijdt zonder mogelijke verbetering. Iemand dwingen om te blijven leven, dat is pas egoïstisch.

Lees meer