3
Jörg Blank/dpa

Vliegtuig Merkel moet noodlanding maken: “Geen sabotage”

De problemen met het regeringsvliegtuig van bondskanselier Merkel zijn niet veroorzaakt door sabotage. Er is geen enkele aanwijzing dat er bij de technische storing sprake was van kwade opzet, aldus een woordvoerder van de Duitse luchtmacht. Hij sprak daarmee berichten tegen dat het vliegtuig gesaboteerd zou zijn. 

Men gaat gewoon uit van een panne in een elektronische distributiebox die zowel de radio als het draineren van kerosine regelt. Het systeem voor de satellietcommunicatie is met een andere distributiebox verbonden, klinkt het. 

De bemanning moest gisteravond boven de Noordzee de reis naar Argentinië plotseling afbreken en een noodlanding maken. Dat kon niet in Amsterdam omdat er met veel brandstof aan boord een langere aanvliegroute voor de landing nodig was. Het vliegtuig landde in Keulen.

De gezagvoerder zette het vliegtuig hard maar veilig aan de grond. Brandweermannen hielden zich paraat om eventueel in te grijpen.

3
EPA

Duitse media meldden dat de Airbus A340-300 getroffen werd door een “ongeziene ernstige uitval van het communicatiesysteem”. Een dergelijke storing werd niet voor mogelijk gehouden, aldus bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Daarom werd ook gedacht aan sabotage, bijvoorbeeld door een cyberaanval op het toestel.

Merkel is inmiddels met een lijnvlucht onderweg naar Buenos Aires, waar de topconferentie van de G20 wordt gehouden. Haar geplande bilaterale gesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zijn geannuleerd. Mogelijk gaan ze op een ander tijdstip door tijdens de driedaagse top. 

3
REUTERS

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert Hessens

    Als de vermelding "geen sabbotage" niet werd gedaan zou ik er niet aan gedacht hebben, nu vind ik die expliciete vermelding juist verdacht

  • Albert De Vries

    Zou De Crem nu nog met iemand mee mogen ?

Lees meer