4 Het regeringsvliegtuig moest onverwacht landen in Keulen na technische problemen.
Jörg Blank/dpa Het regeringsvliegtuig moest onverwacht landen in Keulen na technische problemen.

Vliegtuig Merkel op weg naar G20-top teruggekeerd wegens technisch defect

Merkel mist door vliegtuigpanne start van top

Het vliegtuig dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar de G20-top in Buenos Aires moest brengen, heeft rond 20.20 uur een onvoorziene landing moeten maken in Keulen. Reden is een technisch defect. Merkel zal de opening van de top niet kunnen bijwonen. 

De ‘Konrad Adenauer’, een toestel dat door de Duitse regering gebruikt wordt voor officiële reizen en diplomatieke aangelegenheden, vertrok in Berlijn. Na een uur vliegen constateerde de piloot boven Nederlands grondgebied technische problemen met de Airbus A340-300. Enkele elektrische systemen vielen uit. Het toestel keerde om en maakte een tussenlanding in Keulen.

Hard, maar veilig

Doordat de tanks nog vol waren voor de oversteek van de Atlantische Oceaan en er geen brandstof kon worden geloosd boven zee, werd het landingsgestel van het toestel zwaar op de proef gesteld. De gezagvoerder zette het vliegtuig hard maar veilig aan de grond. Uit voorzorg waren brandweerwagens klaargezet.

Merkel verkeerde in gezelschap van onder anderen vicekanselier en minister van Financiën Olaf Scholz. Aan boord waren zoals gebruikelijk ook verscheidene journalisten.

Via Madrid

Intussen is duidelijk dat de bondskanselier de opening van de top zal moeten missen. Merkel brengt de nacht door in een hotel in Bonn. Morgenochtend vroeg reist ze naar Madrid, om van daaruit naar Buenos Aires te vliegen. 

Een vlucht met een vervangingstoestel vanavond was niet mogelijk, bevestigde regeringswoordvoerder Steffen Seibert, omdat er geen vliegend personeel meer ter beschikking was.

4
EPA

Volgens haar woordvoerder zal nu gekeken worden in hoeverre de afspraken die Merkel in Argentinië gepland had, kunnen verplaatst worden.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het toestel met panne kampt. Zowel Financiënminister Scholz bij de IMF-top in Indonesië, als president Frank-Walter Steinmeier op zijn Afrika-reis, hadden last van technische problemen.

4
EPA
4
REUTERS

Bekijk ook:

Merkel, ‘De machtigste vrouw ter wereld’: een overzicht

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric De landtsheer

    Hou dan een Skype conference

  • Jan Verstrepen

    En haar vliegtuig is dat ook een op elektriciteit of moet dat allen voor werkvolk. Die hebben nog nooit van een telefoon, skype of teleconferentie gehoord of zou dat niet duur genoeg zijn en voor de zever dat ze daar vertellen is zelf een gewone telefoon meer dan genoeg.

Lees meer