7 Een Kroatische agent bewaart de orde in een transitkamp voor vluchtelingen.
AFP Een Kroatische agent bewaart de orde in een transitkamp voor vluchtelingen.

"Duitsland maakt zich op voor bestorming van grenzen indien Balkan deur sluit"

De Duitse veiligheidsdiensten wapenen zich voor een noodsituatie in de Balkan. In een intern overheidsdocument wordt gewag gemaakt van een "bestorming van de grenzen" en "paniek en chaos" wanneer de Balkanlanden hun grenzen sluiten voor vluchtelingen. Dat meldt Die Welt am Sonntag.

Vermits het aantal asielzoekers maar blijft stijgen, verwachten de Duitse autoriteiten dat staten in de Balkan mogelijk de deur dichtdoen.
Wanneer de Balkanroute wordt versperd zonder enige ondersteuning van Europa kan paniek en chaos onder de migranten ontstaan. "Een bestorming van de grenzen" is dan een scenario waarmee rekening wordt gehouden.

Doorlooptijd
De veiligheidsdiensten waarschuwen er ook voor dat vluchtelingen steeds sneller door de Balkan stromen en Midden-Europa bereiken. De "doorlooptijd" wordt alsmaar korter.

Griekse systeem
Wanneer Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië en Hongarije gelijktijdig hun grenzen sluiten, dan stort het "Griekse systeem" om de vluchtelingen door te sturen, in mekaar. De levensomstandigheden van de asielzoekers zal verder verslechteren.

Albanië
Het overheidsdocument overloopt verschillende scenario's. Vluchtelingen kunnen dan naar Bulgarije uitwijken of via Albanië met de boot naar Italië gaan. Griekenland moet een prominentere rol op zich nemen en vluchtelingen terugsturen naar Turkije. Maar ook dan kunnen migranten met 'spookschepen' naar Europa komen.

91 procent
De analyse gaat uit van een toename van het aantal vluchtelingen. De migratie van Turkije naar Griekenland via de zee is in oktober opnieuw gestegen. De reden moet men volgens het interne document zoeken bij Syrische burgers die Libanon en Jordanië vaarwel zeggen. Vijftig procent van de Syriërs in Jordanië neemt zich voor om in de nabije toekomst te vertrekken. 91 procent heeft Europa als reisdoel.

7
AFP
7
AFP
7
AFP
7
EPA
7
EPA
7
EPA

Lees meer