Artsen zonder Grenzen was tot dusver met het schip Vos Prudence actief op de Middellandse Zee.
afp Artsen zonder Grenzen was tot dusver met het schip Vos Prudence actief op de Middellandse Zee.

Artsen zonder Grenzen stopt voorlopig met reddingsoperaties in de Middellandse Zee na bedreigingen Libische kustwacht

Artsen zonder Grenzen wil voorlopig geen zoek- en reddingsoperaties meer in de Middellandse Zee uitvoeren. Het 'Maritime Rescue and Coordination Centre' (MRCC) in Rome heeft de hulporganisatie gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's in verband met de bedreigingen van de Libische kustwacht, die tegen schepen van humanitaire organisaties in internationale wateren voor de Libische kust zijn gericht. Dat deelde Artsen zonder Grenzen zaterdag mee.

De organisatie doelt daarmee op berichten dat de Libische autoriteiten een eigen "search and rescue zone" (SAR-zone) willen vastleggen, die de toegang voor ngo's tot de internationale wateren moet beperken.

"Als dit voornemen hard wordt gemaakt en de waarschuwingen ook in daden worden omgezet, kan dat volgens ons zware gevolgen hebben. Er zullen meer mensen omkomen op de Middellandse Zee en meer mensen vastzitten in Libië", klinkt het in de mededeling.

"Steeds vijandiger wordende omgeving"

De onlangs goedgekeurde operatie van de Italiaanse marine ter ondersteuning van de Libische kustwacht is een bijkomend "zorgwekkend element in een steeds vijandiger wordende omgeving voor levensreddende operaties". Artsen zonder Grenzen beticht de Europese landen ervan om samen met de Libische autoriteiten migranten te beletten op zoek te gaan naar veiligere oorden.

Artsen zonder Grenzen was tot dusver met het schip Vos Prudence actief op de Middellandse Zee. Een team van de organisatie zal wel aan boord blijven van het reddingsschip Aquarius van SOS Méditerranée voor de medische behandeling van geredde migranten.

27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Alain Declerck

    Vluchtelingen crisis is enkel een winstgevend handeltje geworden. De overgrote meerderheid is enkel om economische reden dat ze vluchten en daarom moeten ze de problemen aanpakken in hun eigen land en niet brengen naar hier .

  • Berdine BERDINE JOOS

    AZG is een geldroulette geworden in deze vluchtelingen- problematic. Als je hier hulp nodig hebt en geen geld hebt , dan krijg je ook geen hulp van AZG. Een beweging die echt maar draait rond geld is het.

Lees meer