EPA

Balkanlanden laten enkel nog Syriërs, Irakezen en Afghanen door

Servië, Kroatië en Macedonië laten niet langer alle vluchtelingen door die via de Balkanroute hun landsgrenzen willen oversteken. Enkel asielzoekers uit Syrië, Irak en Afghanistan krijgen groen licht, zo heeft een woordvoerster van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in Belgrado, Melita Sunjic, aangekaart.

De autoriteiten van de drie landen hebben het nieuwe systeem vorige nacht geïmplementeerd, in een gezamenlijk initiatief om een halt toe te roepen aan de eindeloze stroom vluchtelingen.

De nieuwe maatregel werd geïnspireerd door de groeiende vrees van de transitlanden dat tal van vluchtelingen en migranten op hun grondgebied zouden stranden, indien Duitsland en de andere bestemmingslanden beslissen om minder mensen toe te laten. "We kunnen geen personen meer toelaten van wie we niet zeker zijn dat ze kunnen doorreizen", verklaarde de Servische minister van Welzijn, Aleksandar Vulin.

Via de zogenaamde Balkanroute kwamen sinds deze zomer honderdduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Afrika naar Europa.

Lees meer