Bijna vijfhonderd migranten of vluchtelingen die voor de Libische kust gered zijn op de Middellandse Zee, wachten nog op een veilige haven om te ontschepen, in Malta of Italië.
SOS MEDITERRANEE Bijna vijfhonderd migranten of vluchtelingen die voor de Libische kust gered zijn op de Middellandse Zee, wachten nog op een veilige haven om te ontschepen, in Malta of Italië.

Bijna 500 migranten op Middellandse Zee in veiligheid gebracht

407 migranten zijn sinds vrijdag op de Middellandse Zee in veiligheid gebracht. Dat meldt Artsen zonder Grenzen, die de actie uitvoert met hulporganisatie SOS Méditerranée. De Duitse organisatie Sea-Eye meldt dat zij gisteren nog eens 78 mensen aan boord heeft gehaald.

Artsen zonder Grenzen kwam in totaal vijf keer in actie. In een van de gevallen dreigde een vluchtbootje te kapseizen. De meeste opvarenden komen uit Bangladesh, Somalië en Eritrea. Bijna vier op de tien van de aan boord gehaalde vluchtelingen is kind. Van hen werden 132 minderjarigen niet begeleid door een volwassene.

Artsen zonder Grenzen heeft ervan afgezien om aan te meren in Tripoli. "Het is in Libië niet veilig en mensen worden daar vaak onder erbarmelijke omstandigheden geïnterneerd. Dat kunnen wij als medische hulporganisatie niet toestaan", zegt een woordvoerder. Italië en Malta hebben nog niet gereageerd op een aanmeerverzoek. Het schip van Sea-Eye heeft intussen al koers gezet naar Italië nadat Malta een verzoek had afgewezen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen er in 2019 1.283 migranten om in de Middellandse Zee. De centrale route tussen Noord-Afrika en Italië is daarmee de meest dodelijke. De voorbije 5 jaar zijn er zelfs 19.164 dodelijke slachtoffers geteld.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    407 mensen, waaronder 132 minderjarigen, gered van de verdrinkingsdood. Daar kunnen we alleen maar superblij mee zijn.

  • Marcus Camps

    Neem nu eens systematisch al die boten van die NGO's in beslag a.u.b. Al krijgen ze die misschien terug van een rechter links of ... (nee, niet rechts), dan zijn ze tenminste toch een maand uit roulatie.

Lees meer